Turska obustavila letove iznad Sirije

Odluka je donijeta tri dana nakon što su turski lovci F-16 oborili ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom i dan nakon što je ruska vojska u Siriju dopremila i uvela u borbeno dežurstvo raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400
62 pregleda 15 komentar(a)
Rusija, Sirija, avion, Foto: Reuters
Rusija, Sirija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 10:30h

Turska avijacija obustavila je letove iznad sirijske teritorije u okviru vazdušne operacije protiv Islamske države, prenosi danas list "Hurijet", pozivajući se na diplomatske izvore.

Odluka je donijeta tri dana nakon što su turski lovci F-16 oborili ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom i dan nakon što je ruska vojska u Siriju dopremila i uvela u borbeno dežurstvo raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Rusija je, takođe, najavila da će njeni bombarderi ubuduće dejstva po Islamskoj državi obavljati uz lovačku pratnju i pod zaštitom PVO sistema (S-300) sa krstarice "Moskva", koja se nalazi u blizini sirijske obale.

Ranije danas, međutim, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je za CNN da bi ta zemlja svako dejstvo sistema S-400 protiv svoje avijacije iznad Sirije smatrala agresijom i da bi Turska u tom slučaju "imala pravo da se zaštiti".

Bonus video: