Kanada daje još 100 miliona dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama

"Kanada će nastaviti da bude uz narod Sirije i susjednih zemalja. Zajedno sa našom odlukom da primimo 25.000 sirijskih izbjeglica, ovim doprinosom UNHCR pomažemo najsiromašnije i najviše ranjive", kazala je Bibo u Otavi
1 komentar(a)
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 07:28h

Kanada će dati još 100 miliona dolara za humanitarnu pomoć sirijskim izbjeglicama posredstvom fondova Visokog komesarijata UN za izbjeglice, najavila je danas u ime nove vlade te zemlje, ministarka za međunarodni razvoj i frankofoniju Mari-Klod Bibo (Marie-Claude Bibeau).

Od početka krize i rata u Siriji, Kanada je obezbijedila pomoć vrijednu 969 miliona dolara a posljednja donacija biće usmjerena na rješavanje najnužnijih potreba, uključujući smještaj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

"Kanada će nastaviti da bude uz narod Sirije i susjednih zemalja. Zajedno sa našom odlukom da primimo 25.000 sirijskih izbjeglica, ovim doprinosom UNHCR pomažemo najsiromašnije i najviše ranjive", kazala je Bibo u Otavi.

Novi kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) obećao je još tokom predizborne kampanje liberala da će ta zemlja primiti 25.000 izbjeglica do kraja 2015. godine.

Ministar za imigraciju Džon Mekalum (John McCallum) najavio je u utorak da Vlada Kanade ostaje pri svojoj odluci kad je riječ o broju izbjeglica koje će njegova zemlja prihvatiti, ali je i dodao da će do kraja decembra ove godine stići 10.000 a do kraja februara 2016. godine, još 15.000 izbeglica.

Realizacija tog plana koštaće oko 680 miliona dolara.

Vlada Kanade će iz državnog budžeta udvostručiti svaki dolar pomoći koji budu davali pojedinci, građani te zemlje, a pomoć će biti realizovana posredstvom međunarodnih i kanadskih humanitarnih organizacija.

Prema procjenama UN, za 13,5 miliona gradjana Sirije, uključujući 6,5 miliona interno raseljenih, potrebna je hitna pomoć.

Procjenjuje se da je do sada u sukobima u toj zemlji poginulo više od 250.000 ljudi a da je više od milion ranjeno.

Oko 4,3 miliona izbjeglica pobjeglo je iz Sirije u Liban, Jordan i Irak a među njima ima i onih koji preko Balkana pokušavaju da se domognu zemalja zapadne Evrope.