PROTIVRAKETNA ODBRANA

Rusija rasporedila S-400 u svojoj bazi u Siriji

Konašenkov je izjavio da je ruska vojska bila sigurna da ruski avioni koji uništavaju mete Islamske države neće biti napadnuti od snaga takozvane koalicije protiv IS, predvođene SAD
77 pregleda 41 komentar(a)
Rakete S-300, Foto: Shutterstock
Rakete S-300, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2019. 13:08h

Rusija je rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija,  saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Na video snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska bila sigurna da ruski avioni koji uništavaju mete Islamske države neće biti napadnuti od snaga takozvane koalicije protiv IS, predvođene SAD.

Obaranje ruskog aviona je, međutim, to promijenilo i "sada će bezbjednost aviona ruske flote...biti garantovana sigurnijim sredstvima", dodao je on.

Američki zvaničnici kritikovali su odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva "pojačanu zabrinutost" zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara koji se prostire preko granica Sirije ka Turskoj.

Preporučujemo za Vas