Izraelske snage napale pozicije blizu Damaska? Porekli da im je avion oboren

Sirijska novinska agencija SANA je objavila da je protiv-vazdušna odbrana uništila sve neprijateljske objekte koji nisu pogodili svoje ciljeve
111 pregleda 1 komentar(a)
Damask, Foto: Reuters
Damask, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2018. 10:09h

Izraelske vazduhoplovne snage napale su nekoliko pozicija kraj Damaska i na jugu Sirije prošle noći, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a sirijski mediji su naveli da je dejstvovala protiv-avionska odbrana.

Rami Abdel Rahman, direktor opservatorije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, je naveo da su napadnute pozicije u južnim i jugozapadnim predgrađima Damaska, uključujući područje Kesva gdje se nalaze skladišta oružja koja pripadaju libanskom Hezbolahu i iranskim snagama, prenio je Frans pres.

On je rekao da su takođe ciljana područja na jugu na granici obližnje provincije Kuneitra i da se čulo nekoliko eksplozija.

Zvanični sirijski mediji su izvijestili da je otvorena vatra na "neprijateljske mete" kraj Damaska, ne ulazeći u detalje.

Sirijska novinska agencija SANA je objavila da je protiv-vazdušna odbrana uništila sve neprijateljske objekte koji nisu pogodili svoje ciljeve.

Izraelska vojska je saopštila da ni jedan o njenih aviona nije pogođen ali s druge strane nije komentarisala izvještaje o izraelskom napadu iz vazduha na pozicije u Siriji.

"Izvještaji da su avion Izraelskih odbrambenih snaga ili bespilotna letjelica pogodjeni su pogrešni!", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su sirijske rakete zemlja-vazduh ispaljene na nenaseljeno područje na Golanskoj visoravni ali je nejasno da li su pale u dio koji je pod okupacijom Izraela.

Iran i Hezbolah, neprijatelji Izraela, pomažu snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada u ratu u Siriji. Njihove pozicije su bile više puta meta izraelskih vazdušnih udara.

Abdel Rahman je naveo da je ovo prvi put da je sirijska protivavionska odbrana aktivirana od obaranja ruskog aviona 17. septembra.

Tada je dejstovala protivvazdušna odbrana da presretne izraelske rakete ispaljene na skladišta oružja u provinciji Latakija na sjeverozapadu Sirije, greškom pogodivši ruski avion.

U tom incidentu je poginulo 15 ruskih vojnika,što je izazvalo napetost između Rusije i Izraela koji rutinski izvodi udare u Siriji na pozicije sirijskih saveznika.

U odgovoru na incident Rusija je početkom oktobra isporučila rakete S-300 sirijskoj vojski.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nakon toga najavio da će Izrael nastaviti da se bori protiv iranskog prisustva u Siriji uz bezbjednosnu saradnju između izraelske i ruske vojske koja je i ranije postojala.

Izraelski mediji javljaju danas da je ruska novinska agencija RIA pozivajući se na sirijske bezbjednosne izvore izvijestila da su izraelski avion i četiri rakete oborene sinoć, ali je izraelska vojska rekla da izvještaj nije tačan.

RIA je kasnije objavila da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko ciljeva, ali ne i izraelski avion.

Izraelski udari na Siriju su skoro sasvim prestali od obaranja ruskog aviona, rekao je ranije u četvrtak bivši šef izraelske vojne obavještajne službe general-major Amos Jadlin, ocijenivši takođe da Iran mijenja taktiku i da smanjuje prisustvo u Siriji.

"Osim ruskog gnijeva prema nama pretpostavjam da su oštre poruke prenijeli Irancima", rekao je on, dodavši da je ruska strategija stabilizacija Sirije, a da Iran to ometa razvijajući postrojenja za proizvodnju preciznih raketa.

Jadlin je dodao da sukob Izraela i Irana na sirijskom tlu ne bi odgovarao Rusiji.