Makedonija: Migranti pokušali da probiju ogradu na granici

Od prošle sedmice, Makedonija je ograničila prolaz u sjevernu Evropu samo za Sirijce, Iračane i Avganistance koji se smatraju ratnim izbjeglicama
50 pregleda 1 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 16:19h

Više od 200 migranta pokušalo je danas da probije ogradu od bodljikave žice na granici Grčke sa Makedonijom, bacajući kamenice na policiju, izvijestio je AFP.

Najmanje pet migranata uspjelo je da pređe dok je gomila uzvikivala: "Otvorite granicu" makedonskoj policiji nasuprot njih.

Svih pet migranata, makedonska policija je vratila na grčku stranu granice.

Od prošle sedmice, Makedonija je ograničila prolaz u sjevernu Evropu samo za Sirijce, Iračane i Avganistance koji se smatraju ratnim izbjeglicama.

Osobe druge nacionalnosti označene su kao ekonomski migranti i rečeno im je da se vrate natrag.

Oko 800 njih čeka na granici, većinom iz Irana, Maroka, Bangladeša i Pakistana.

Oni su proveli više dana na prelazu Idomeni, spavajući na zemlji, a humanitarne organizacije se bore da im obezbijede osnovne sanitarne uslove i smještaj.

Blizu 850.000 ljudi je ušlo u Evropsku uniju ove godine, od kojih polovina u Grčku, a države evropskog bloka se bore sa formulisanjem strategije za rješavanje krize, navela je francuska agencija.

Bezbjednosne mjere su pojačane pošto je potvrđeno da su najmanje dva bombaša, koji su učestvovali u terorističkim napadima 13. novembra u Parizu, ušli u Evropu preko Grčke, predstavljajući se kao izbjeglice.

Bonus video: