Svjetski metereolozi: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posljedica efekta El Ninja i antropogenih uticaja
1 komentar(a)
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.11.2015. 11:15h

Nedjelju dana prije početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, Svjetska metereološka organizacija (WMO) objavila je izvještaj o klimatskim promjenama za 2015. godinu.

"Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja sa takođe najvisočijom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu", kazao je generalni sekretar WMO Mišel Žaro na konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posljedica efekta El Ninja i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtopliji period na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

"Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije", poručio je Žaro i dodao da se nastavak globalnog zagrijavanja pod uticajem fenomena El Ninjo očekuje i naredne godine.

Bonus video: