SAD: Vojska suspendovala vojnike povezane sa napadom u Kunduzu

Američka vojska je 3. oktobra bombardovala bolnicu Ljekara bez granica u Kunduzu, i tada je poginuo 31 civil, a 28 je ranjeno
0 komentar(a)
Avganistan, Kunduz, Foto: Reuters
Avganistan, Kunduz, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 18:18h

Komandant američke vojske u Avganistanu Džon Kempbel izjavio je danas da su suspendovani vojnici koji su bili uključeni u vazdušni napad u avganistanskom gradu Kunduzu u oktobru kada je greškom pogođena bolnica.

Kempbel nije naveo koliko je pripadnika vojske suspendovano, dodajući da je otvorena istraga protiv njih.

Američka vojska je 3. oktobra bombardovala bolnicu Ljekara bez granica (Médecins Sans Frontières, MSF) u Kunduzu, i tada je poginuo 31 civil, a 28 je ranjeno.

U bolnici je u trenutku napada bilo više od 70 članova osoblja i više od 100 pacijenata, a humanitarna organizacija u njoj jednako tretira vojnike i pobunjenike. Bolnica je poslije napada zatvorena.

Prema izvještaju koji je danas objavljen, istragom je ustanovljeno da je posada američkih aviona koji su bombardovali bolnicu pogrešno vjerovala da je u pitanju vladin objekat koji su zauzeli talibani.

U izvještaju u koji je AP imao uvid navodi se da se posada aviona oslanjala na fizički opis objekta koji su joj dale avganistanske snage i koji je doveo do napada na pogrešnu metu. Planirana meta bila je udaljena oko 400 metara od bolnice.

Bonus video: