Vals: Evropa ne može više primati toliko imigranata

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron je naveo da su on i njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel predložili francusko-njemački plan za rješavanje migrantske krize, uz stvaranje fonda od 10 milijardi eura
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 17:48h

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da Evropa mora reći da više ne može primati toliko migranata, "jer to nije moguće" i ocijenio da je nadzor spoljnih granica Evropske unije presudan za budućnost EU.

"Ako to ne učinimo, ljudi će reći: Evropo sad je toga dosta", upozorio je Vals u izjavi njemačkom listu "Zidojče cajtung" uoči večerašnjeg susreta u Parizu francuskog vođstva s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Francuski premijer je rekao da je odluka Njemačke da pozove izbjeglice "častan izbor", ali je napomenuo i da "nije Francuska ta koja im je rekla: Dođite", što su mnogi francuski i zapadnoevropski mediji prepoznali kao kritiku na račun njemačke kancelarke Merkel.

"Evropa mora naći rješenja tako da izbjeglice prihvataju i zbrinjavaju zemlje u okruženju Sirije, jer, u protivnom, Evropa dovodi u pitanje sposobnost da efikasno nadzire svoje granice", ocijenio je Vals.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je u utorak, poslije razgovora s američkim predsjednikom Barakom Obamom, da se mora zatvoriti granica između Turske i Sirije i spriječiti da preko nje u Evropu dolaze islamski džihadisti.

Francuski ministar ekonomije Emanuel Makron istovremeno je naveo da su on i njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel predložili francusko-njemački plan za rješavanje migrantske krize, uz stvaranje fonda od 10 milijardi eura.

Taj plan je upućen francuskom predsjedniku Olandu i njemačkoj kancelarki Merkel i predviđa da se tim sredstvima obezbijedi jačanje bezbjednosti unutar EU, efikasno zaštite spoljne granice Unije i sagleda kako uvesti djelotvorne mjere za rješavanje izbjegličke krize.

"U protivnom, prijeti opasnost da naši narodi, naše političke partije, naše vlade nastoje da taj problem rješavaju svako za sebe ili, štaviše, djelujući jedni protiv drugih", upozorio je Makron.

Bonus video: