"SPREMNI NA OSNIVANJE ZAJEDNIČKE KOMANDE"

Rusija želi alijansu protiv IS

"Ukoliko Turci takođe žele da budu dio te koalicije, dobrodošli su", istakao je Orlov, uprkos visokim tenzijama u odnosima između Rusije i Turske nakon jučerašnjeg obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 09:37h

Rusija bi bila spremna na "osnivanje zajedničke komande" za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD-om, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Spremni smo da planiramo zajedničke napade na pozicije IS i da osnujemo zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji", rekao je Orlov u izjavi za radio "Europe 1", a prenijela je agencija AFP.

"Ukoliko Turci takođe žele da budu dio te koalicije, dobrodošli su", istakao je Orlov, uprkos visokim tenzijama u odnosima između Rusije i Turske nakon jučerašnjeg obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca.

Orlov je takođe otkrio da je jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska pronašla sirijska vojska i sada ga vodi u rusku bazu u Siriji, dok je drugi povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.