Papa ide u Afriku da prenese poruku mira

Ali to se možda neće dogoditi s obzirom na to da je šef vatikanske žandarmerije Domeniko Đani upozorio da bi, bude li problema, moglo doći do promjene programa u Centralnoafričkoj Republici, gdje još ima nasilja između hršćanskih i muslimanskih milicija nakon nedavnog građanskog rata
4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2015. 16:20h

Papa Franjo u srijedu započinje višednevnu turneju po Afričkom kontinentu, „prvu i najriskantniju u svom pontifikatu“, na kojoj će prenjeti poruke mira

Osim toga, kako kažu u njegovom kabinetu, papa će prenjeti i poruke socijalne pravde i dijaloga između islama i hrišćanstva.

Papa će posjetiti Keniju, Najrobi i Centralnoafričku Republiku, a njegovi telohranitelji moraće da rade prekovremeno jer putovanje dolazi u vrijeme neposredno nakon napada terorista na Pariz i talačke krize u hotelu u glavnom malijskom gradu Bamaku, jednoj od akcija kojom ekstremisti pokušavaju destabilizirati sjevernu Afriku.

Poglavar Rimokatoličke crkve će na putu boraviti od 25. do 30. novembra i za to vrijeme će održati čak 19 govora, ali i saslušati svjedočanstva djece, vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede.

Najočekivaniji događaj biće u nedelju, 29. novembra, kada će Franja otvoriti Sveta vrata u katedrali u Banguiju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Papa Franja očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) pridoneti pomirenju i oprostu u katoličkom svetu i izvan njega.

"Ako otvori Sveta vrata u Banguiju, jubilej će prvi put početi na periferiji. To najbolje sažima doktrinu ovoga Pape, ponizne Crkve koja je uvek sa siromašnima", rekao je Đulio Albanese, stručnjak Vatikanskog radija za Afriku, prenose svjetski mediji.

Ali to se možda neće dogoditi s obzirom na to da je šef vatikanske žandarmerije Domeniko Đani upozorio da bi, bude li problema, moglo doći do promjene programa u Centralnoafričkoj Republici, gdje još ima nasilja između hršćanskih i muslimanskih milicija nakon nedavnog građanskog rata.

Bonus video: