Tunis: Džihadisti pogubili dječaka u ime Islamske države?

"Takva je sudbina svih onih tuniskih tirana koji se bore protiv vojnika kalifata", navodi se u video snimku, u kojem se može vidjeti kako preplašeni pastir odgovara na pitanja koje mu neko postavlja izmijenjenim glasom sa zvučnika
84 pregleda 4 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.11.2015. 08:57h

Jedna džihadistička grupa u Tunisu preuzela je u video snimku postavljenom na internet odgovornost za pogubljenje jednog mladog pastira u ime Islamske države, objavili su danas lokalni mediji.

Džihadisti su 16-godišnjeg pastira Mabruka Soltanija ubili 13. novembra, optuživši ga da je obavještavao vojsku o njihovom kretanju u centralnoj tuniskoj provinciji Sidi Buzid, prenijela je agencija AFP.

Ubice su poslije tog čina, koji je izazvao veliki bijes javnosti u Tunisu, naložili 14-godišnjem dječaku koji je radio sa pastirom da ponese žrtvinu glavu zamotanu u plastičnu kesu njegovoj porodici.

U video snimku, čija autentičnost ne može da se potvrdi, tvrdi se da je mladi pastir odavao tuniskoj vojsci informacije o "vojnicima Islamske države".

"Takva je sudbina svih onih tuniskih tirana koji se bore protiv vojnika kalifata", navodi se u video snimku, u kojem se može vidjeti kako preplašeni pastir odgovara na pitanja koje mu neko postavlja izmijenjenim glasom sa zvučnika.

Dječak, čije su ruke zavezane iza leđa, izjavio je da ga je platio jedan vojnik da prati kretanja džihadista na tom području. Jedan džihadista tada kaže da ih je dječak izdao za novac, ali pastir insistira na tome da nema novca.

Video snimak se završava tako što dječaka pogubljuju, a zatim se čuje pjesma u čijem tekstu se prijeti odsijecanjem glave i drugima.

Bonus video: