Protest migranata na makedonsko-grčkoj granici

Fotografija na kojoj se vidi kako dječak dodiruje neutješnog oca u suzama na makedonsko-grčkoj granici izazvala je juče veliku pažnju na društvenim mrežama
1 komentar(a)
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2015. 11:15h

Više od 1.000 migranata okupilo se na makedonsko-grčkoj granici u znak protesta zbog odluke Makedonije da ne propušta izbjeglice koje ne dolaze iz ratnih zona na Bliskom istoku.

Migranti, koji su se juče okupili u grčkom pograničnom gradu Idomeni, uzvikujući "Sloboda", potiču iz više zemalja uključujući Maroko, Alžir, Pakistan i Iran, a traže da im se dopusti da uđu u Makedoniju, prenosi njujorški list "Dejli njuz".

U znak očaja u kojem se nalaze, mnogi od njih su stupili u štrajk glađu.

Fotografija na kojoj se vidi kako dječak dodiruje neutješnog oca u suzama na makedonsko-grčkoj granici izazvala je juče veliku pažnju na društvenim mrežama.

Na granici je raspoređen i veći broj grčkih policajaca, ali je protest ostao miran.

Zamjenik grčkog ministra unutrašnjih poslova Janis Muzalas posjetio je juče Idomeni i obećao da će do Atine besplatno biti prebačeni oni kojima nije dozvoljeno da uđu u Makedoniju.

Migranti kampuju u Idomeniju već tri dana poslije odluke makedonskih vlasti da ne propuštaju migrante iz zemalja koje nisu obuhvaćene ratnim zonama.

Njujorški list navodi da su Srbija, Hrvatska i Slovenija zauzele sličan stav.

Bonus video: