Nepal: Dvoje poginulo u protestu

Policija je oko ponoći pokušala da spriječi učesnike protesta da blokiraju glavni autoput, koji su ih napali moltovljevim koktelima, kopljima i ciglama, rekao je predstavnik policije
51 pregleda 0 komentar(a)
Nepal protesti, Foto: Reuters
Nepal protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 10:58h

Dvije osobe su poginule kada je policija u južnom Nepalu pucala na učesnike protesta koji su blokirali glavni autoput, a najnoviji etnički sukob mogao bi da preraste u političke tenzije, izjavili su danas nepalski zvaničnici.

Policija je oko ponoći pokušala da spriječi učesnike protesta da blokiraju glavni autoput, koji su ih napali moltovljevim koktelima, kopljima i ciglama, rekao je predstavnik policije Bim Dakal.

On je dodao da je u dva odvojena napada povrijeđeno 25 policajaca i nekoliko učesnika protesta.

Neredi u kojima su dva učesnika protesta poginula, dogodili su se u oblasti oko 160 kilometara jugoistočno od glavnog grada Nepala Katmandua, rekao je Dakal.

Uveden je policijski čas da bi se zaustavilo dalje nasilje.

Očekuje se da će sukobi povećati tenzije, nakon što je jednomjesečni protest etničke grupe Madeši koja traži novi ustav ublažen tokom sezone festivala na Himalajima.

Madeši kritikuju ustav koji po njihovoj ocjeni nepravedno dijeli Nepal na sedam država sa granicama koje presjecaju njhovu naslijeđenu domvinu. Ta i druge male etničke grupe takođe žele veća prava u lokalnim pitanjima.

Oni su u septembru započeli generalni štrajk u južnom Nepalu i blokirali granicu Nepala sa Indijom, što je dovelo do uvođenja restrikcije goriva u Nepalu.

Najmanje 48 osoba je poginulo u protestima od avgusta, a tačan broj povrijeđenih nije poznat.

Indija koja ima bliske kulturne veze sa Madeši narodom, izrazila je zabrinutost zbog talasa novog nasilja.

Bonus video: