Uvođenje Tesle u američki školski program

"Počeli smo saradnju sa jednom filadelfijskom školom prije dvije godine da eksperimentalno napravimo program, prvo za nastavnike, a onda i za đake. Da bismo zainteresovali nastavnike i đake, organizovali smo putujuću izložbu i radimo časove poslije škole", priča Lončar
4 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2015. 08:45h

Teslina fondacija u SAD već godinama radi na tome da se poglavlje o Nikoli Tesli uvede u američki školski program, a njeni predstavnici ističu da Teslina popularnost raste iz dana u dan, i da mlađe generacije žele da znaju šta se tačno zbivalo u prošlosti na razvoju nauke.

Već godinama, u Filadelfiji, osnivač i predsjednik naučne fondacije Tesla, Nikola Lončar, pokušava da ostvari zamisao da poglavlje o Tesli treba uključiti u sve školske udžbenike za djecu svih uzrasta, da bi se upoznali sa doprinosima tog velikog srpskog pronalazača koji je proveo veliki dio života i brojne izume ostvario baš u ovoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U tim naporima mu pomažu direktor Tesline fondacije Semjuel Mejson i predsjednik studija Jecer Brajan Jecer.

"Uvođenje Tesle u školski program vjerovatno je najveći projekat koji možemo da uradimo za Teslu. Počeli smo saradnju sa jednom filadelfijskom školom prije dvije godine da eksperimentalno napravimo program, prvo za nastavnike, a onda i za đake. Da bismo zainteresovali nastavnike i đake, organizovali smo putujuću izložbu i radimo časove poslije škole", priča Nikola Lončar.

On dodaje da, na početku, nisu znali kakvo će biti reagovanje na uvođenje Tesle u školski program.

"Reakcije su fantastične i radimo jako puno promocija, odlazimo na razna mjesta, sa izložbom, sa raznim Teslinim eksperimentima, dovodimo razne govornike, sa raznih strana, tako da smo prilično zauzeti oko toga“, navodi Lončar.

"Zašto je Tesla sklonjen iz američke istorije? I Tesla i Vestinghaus treba da budu vraćeni nazad kao lideri Druge industrijske revolucije koja je izvedena u Americi", kaže on.

Nikola Lončar zaključuje da su se tom programu priključili mnogi stručnjaci koji su spojili tehnologiju i umjetnost.

“Kroz muziku, umjetnost, vizuelne efekte, nove igrice na mobilnoj telefoniji, djeca uče tehnologiju, fiziku, elektroniku…uče sve to i mnogo je lakše da sve to shvate“, navodi on.

Bonus video: