Obama: Islamisti neće nigdje naći utočište

Premijer Malezije Nadžib Razak poručio da je Islamska država "novo zlo" koje je pogodilo islamsku vjeru
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 08:31h

Američki predsjednik Barak Obama je obećao da islamski ekstremisti nigdje neće naći sigurno utočište, dok je premijer Malezije Nadžib Razak poručio da je Islamska država "novo zlo" koje je pogodilo islamsku vjeru.

Obama i malezijski premijer su govorili odvojeno u subotu na 27. samitu ASEAN-a, prenosi AP.

Premijer Malezije pozvao je svoje kolege, lidere iz južne Azije da se ujedine i pokažu istinitu, umjerenu prirodu islama umjesto laži džihadista.

Razak je izjavio da je promijenio ton obraćanja koje je namjeravao da iznese kako bi se osvrnuo na nedavne terorističke napade muslimanskih terorista u Parizu, Maliju i drugdje.

Malezijski premijer je istakao da svijet ne smije da izgubi iz vida činjenicu da ideologija terorista mora da bude otkrivena kao laž kakva jeste i pobijeđena jer ona nije islamska.

Nadžib je musliman koji predvodi zemlju sa većinski mislimanskom populacijom, prenio je Glas Amerike.

Kako navodi AP, Obama je govorio na biznis konferenciji na marginama samita i osvrnuo se na napad u Maliju, u kojem je poginulo 20 ljudi, uključujući jednog Amerikanca.

"Sa saveznicima i partnerima, SAD će biti neumoljive prema onima kojima su meta naši građani. Nastavićemo da iskorjenjujemo terorističke mreže. Nećemo dozvoliti tim ubicama da nađu sigurno utočište", rekao je on.

Bonus video: