U Hrvatsku od ponoći ušlo oko 1.950 izbjeglica

Portparol vukovarsko-sremske policije izjavio je u petak da nije bilo dolazaka ekonomskih migranata od kada je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz država koje nisu zahvaćene ratom
0 komentar(a)
izbjeglice, Hrvatska, Foto: Beta-AP
izbjeglice, Hrvatska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.11.2015. 10:46h

U Hrvatsku je od ponoći do 9 sati ušlo oko 1.950 izbjeglica i migranata, a u prihvatom centru u Slavonskom Brodu trenutno se nalazi njih nešto više od 1.000, saopštio je danas hrvatski MUP.

Od početka izbjegličke krize sredinom septembra kroz Hrvatsku je prošlo više od 425.000 izbjeglica. MUP navodi da se i dalje očekuje veliki pritisak izbjegličkog talasa iz Srbije.

Iako je Slovenija postavila žičanu ogradu na djelovima granice s Hrvatskom, izbjeglice i dalje iz Slavonskog Broda, gdje stižu vozom iz Šida u Srbiji, organizovano vozom i autobusima nastavljaju prema Sloveniji i dalje u Austriju i druge države zapadne Evrope.

Portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigumović izjavio je u petak da nije bilo dolazaka ekonomskih migranata od kada je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz država koje nisu zahvaćene ratom.

Inicijativa za podršku izbjeglicama "Dobrodošli" kritikovala je odluku zemalja na izbjegličkoj ruti o pooštravanju kriterijuma za ulazak izbjeglica i prolazak samo onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih država ocijenivši da je riječ o vrlo ozbiljnom udarcu za vladavinu prava.

Oni su upozorili da je nedopustivo odvajanje izbjeglica na one koje su iz takozvanih ratnih zona i na ostale.

Bonus video: