BROJ NE JENJAVA

Za 24 sata kroz Srbiju prošlo 3. 500 migranata

Srbija i Makedonija donijele su odluku da se ograniči protok migranata, odnosno da se ne primaju ekonomske izbjeglice, već samo one koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja
0 komentar(a)
migranti Srbija, Foto: Reuters
migranti Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2015. 08:28h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je za 24 sata kroz Srbiju prošlo 3.500 migranata, a do 19 sati oko 3.000 njih.

"To je značajno manje nego u prehodnom periodu i to pokazuje da su efekti svega onog što se dešavalo u Parizu i posljednjih dana dali takvu vrstu rezultata. Pretpostavljam da svi čekaju reakciju i kako će se to sve oslikavati na migratorni talas", rekao je Stefanović za RTS.

Iz Preševa je sinoć oko 18 sati krenuo voz za Šid sa oko 400 migranata, a iz Adaševaca 12 autobusa sa migrantima pošlo ka Šidu, izjavila je Melita Šunjić iz UNHCR-a.

Ona je za Tanjug rekla da sve protiče nesmetano, ali da ih je manje nego prethodnih dana.

Na glavnom graničnom prelazu između Grčke i Makedonije, nedaleko od sela Idomeni, policija je juče odbila više hiljada izbjeglica koji su željeli da pređu granicu pošto su Srbija i Makedonija donijele odluku da se ograniči protok migranata, odnosno da se ne primaju ekonomske izbjeglice, već samo one koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

Nekoliko stotina Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, držeći pasoše u rukama, prešlo je juče u jutarnjim satima granicu i ušlo u Makedoniju, javila je agencija AP.

Izbjeglice su se potom uputile ka željezničkoj stanici Đevđelija da bi, preko Srbije, nastavili put ka zapadnim zemljama EU.

Prema navodima AP, sa grčke strane je ostalo oko 3.000 ljudi.

RTS je javio da iz Grčke od sinoć još pristižu nove grupe izbjeglica na granici s Makedonijom, a kod Đevđelije je formirana kolona onih koji pokušavaju da dokumentima dokažu da dolaze iz zemalja u kojima je rat.