Ujedinjene nacije ujedinjene u borbi protiv Islamske države

Rezolucija ne daje zeleno svjetlo za vojnu akciju zbog toga što se dokument ne poziva na Poglavlje sedam Povelje UN, što je jedini način za UN da to učini
76 pregleda 0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.11.2015. 09:22h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je u petak uveče usvojio predlog rezolucije Francuske u kojoj se sve zemlje svijeta pozivaju da pojačaju i koordiniraju akcije za sprečavanje novih terorističkih napada Islamske države i drugih ekstremističkih grupa.

U rezoluciji se ocjenjuje da Islamska država "predstavlja globalnu i do sada najveću prijetnju svjetskom miru i bezbjednosti" i ističe odlučnost Savjeta bezbjednosti da se "svim sredstvima bori protiv te prijetnje".

Ovo je 14. rezolucija Savjeta koja se odnosi na terorizam od 1999. godine, a donijeta je poslije prošlonedjeljnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Za te napade odgovornost je preuzela Islamska država.

U rezoluciji se "nedvosmisleno najoštrije osuđuju užasni napadi" koje je izvela Islamska država ove godine i u Tunisu i Turskoj.

U tekstu se apeluje na članice UN koje "imaju kapacitete da sprovedu neophodne mjere protiv Islamske države i drugih nasilnih ekstremističkih grupa da to i učine" i da unište utočišta ekstremista u Iraku i Siriji.

Ipak, rezolucija ne daje zeleno svjetlo za vojnu akciju zbog toga što se dokument ne poziva na Poglavlje sedam Povelje UN, što je jedini način za UN da to učini.

Rezolucija poziva države da "pojačaju napore" u sprečavanju svojih državljana da se pridružuju džihadistima i da spriječe finansiranje terorizma.

Pred Savjetom bezbjednosti UN su još dva predloga rezolucije o suzbijanju terorizma.

Rusija je u srijedu predložila da Savjet prihvati novu verziju nacrta rezolucije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin podnio krajem septembra.

Taj tekst Zapad odbacuje jer predviđa uključivanje režima Bašara al Asada u borbu protiv ekstremista.

Za razliku od Rusije, London, Pariz i Vašington žele brzi odlazak sirijskog predsjednika i promjenu vlasti kako bi se riješio sukob. Drugi predlog rezolucije podnijele su afričke zemlje Čad, Nigerija i Angola, a odnosi se na borbu protiv ekstremističke grupe Boko Haram.

Bonus video: