Senat izglasao ukidanje Obaminih zakona o ograničenju štetnih emisija

Jedna rezolucija se odnosi na "Projekat za čistu energiju" koji je izradila Američka agencija a zaštitu životne sredine (EPA) i uvodi elektranama obavezu smanjenja emisije ugljendioksida za 32 odsto do 2030. u odnosu 2005. godinu, a druga na ograničenja za buduće elektrane
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2015. 13:08h

Američki senat usvojio je dvije rezolucije kojim se poništava vodeća regulativa Baraka Obame za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u elektranama, na koje će, kako je najavljeno, predsjednik uložiti veto.

Senat u kome većinu imaju republikanci, sinoć je usvojio te rezolucije sa 52 glasa za i 46 protiv, što znači da su protiv bile skoro sve demokrate u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa.

Glavni cilj glasanja bio je da se ozvaniči protivljenje republikanske većine u Kongresu Obaminim inicijativama za borbu protiv klimatskih promena, navodi agencija Frans pres.

Konzervatici smatraju da te mjere imaju ekonomske posljedice posebno u oblastima zavisnim od eksploatacije uglja.

Jedna rezolucija se odnosi na "Projekat za čistu energiju" koji je izradila Američka agencija a zaštitu životne sredine (EPA) i uvodi elektranama obavezu smanjenja emisije ugljendioksida za 32 odsto do 2030. u odnosu 2005. godinu, a druga na ograničenja za buduće elektrane.

Predstavnički dom, gdje su takodje većina republikanci, uskoro treba da se izjasni o tim rezolucijama.

Kongres SAD ima ovlašćenja da poništi propise koje nameće izvršna vlast, ali Bijela kuća je najavila da će Barak Obama uložiti veto. Obama treba 30. novembra da učestvuje na UN konferenciji o klimi u Parizu.

Borba protiv klimatskih promjena jedna je od glavnih tema kojima se bavio Obama za vreme svoja dva mandata Bijeloj kući, ali su od njegovog izbora ti planovi nailazili na blokade republikanskih suparnika.

Bonus video: