Privreda Japana pala u recesiju

Jedan od glavnih faktora pada je porast negativnih tendencija u privredi Kine i ukupne globalne slabe tražnje za robom, zbog čega su japanske firme bile prinuđene da smanje investicije i obime proizvodnje
0 komentar(a)
Tokio, Foto: Beta/AP
Tokio, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2015. 09:28h

Privreda Japana je ušla u recesiju jer je bruto domaći proizvod (BDP) zemlje u padu drugo tromjesečje uzastopce, saopštila je danas japanska vlada.

U trećem tromjesečju ove godine BDP je smanjen 0,8 odsto na godišnjem nivou, poslije pada od 0,7 odsto u drugom tromjesečju, prenio je Tas.

Jedan od glavnih faktora pada je porast negativnih tendencija u privredi Kine i ukupne globalne slabe tražnje za robom, zbog čega su japanske firme bile prinuđene da smanje investicije i obime proizvodnje.

Istovremeno je u trećem tromjesečju 0,5 odsto porasla domaća potrošačka tražnja, koja čini 60 odsto BDP-a. U vezi s tim je ministar za ekonomski oporavak Akira Amari rekao novinarima da u periodu oktobar - decembar očekuje rast bruto domaćeg proizvoda.

Procjena sniženja BDP u narednom kvartalu je smanjen sa 1,2 odsto na 0,7 odsto na godišnjem, a sa 0,3 na 0,2 odsto u međukvartalnom. Kapitalne investicije kompanija snižene su sa 1,3 odsto, umjesto očekivanog sniženja od 0,5 odsto.

Pri tome, loši pokazatelji mogu da podstaknu centralnu Banku Japana da donese dodatne mjere za podršku privredi. Sastanak rukovodstva tog ključnog finansijskog organa zemlje očekuje se ove sedmice.

Bonus video: