Francuski odgovor: Najjači napad na položaje Islamske države

U napadu, koji je istovremeno pokrenut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, učestvovalo je 12 letjelica, od čega 10 borbenih aviona. Izbačeno je 20 bombi i pogođeno je 30 meta
14 komentar(a)
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 09:36h

Francuski borbeni avioni izveli su sinoć dosad najobimniji napad na mete Islamske države u Siriji, dva dana poslije terorističkih napada u Parizu, a tokom udara uništeni su komandni centar i kamp za obuku ekstremista, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na meti napada našla se Raka, uporište ekstremista koje oni smatraju svojom prijestonicom.

U napadu, koji je istovremeno pokrenut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, učestvovalo je 12 letjelica, od čega 10 borbenih aviona. Izbačeno je 20 bombi i pogođeno je 30 meta, prenijele su agencije.

Operacija je pokrenuta u saradnji sa američkim snagama i tokom udara pogođeni su komandni i regrutni centar džihadista, skladište municije i kamp za obuku boraca, kaže se u saopštenju francuskog ministarstva.

Francuska vojska je objavila i video snimak aviona kako polijeću.

U međuvremenu, iz Pariza je saopšteno da je broj žrtava napada u francuskoj prijestonici i dalje 129, a ne 132 kako su prenijeli pojedini mediji.

Nesporazum je nastao kada je bolnička administracija objavila da su juče preminule još tri osobe koje su, međutim, već bile uračunate u bilans žrtava, naveo je BBC.

Kako se navodi, 80 povrijeđenih je u kritičnom stanju, a od njih su 42 i dalje na intenzivnoj njezi.

Poslije napada, u bolnice je primljeno 415 ljudi, od kojih je 218 pušteno kući.

Bonus video: