Samit G20 u znaku izbjegličke krize i u sjenci terorizma

Format G20 pruža i rijetku priliku da se predsjednici SAD, Kine i Rusije - Barak Obama, Sji Đinping i Vladimir Putin, nađu na istom mjestu sa saudijskim kraljem Salmanom i indijskim premijerom Narendrom Modijem
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 08:31h

Lideri grupe 20 najrazvijenih ekonomija svijeta (G20) okupiće se danas i sjutra na samitu u Turskoj tokom kojeg će razgovarati ne samo o ekonomskim pitanjima, već i o gorućim svjetskim temama kao što su rat u Siriji, izbjeglička kriza i borba protiv terorizma.

Među glavnim temama prvog dana susreta biće borba protiv terorizma, naročito aktuelna poslije napada u Parizu u petak, kada je poginulo, prema posljednjim podacima, najmanje 129 ljudi.

Jelisejska palata saopštila je da je poslije serije napada u Parizu francuski predsjednik Fransoa Oland otkazao put na Samit i da će ga predstavljati ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i ministar finansija Mišel Sapen.

Agencija Frans pres javila je da je američki predsjednik Barak Obama stigao danas u izuzetno obezbijeđeno tursko ljetovalište na Mediteranu, gdje o bezbjednosti brine 12.000 policajaca i uspostavljeno je više bezbjednosnih punktova.

Samit u luksuznom ljetovalištu Belek u Antaliji biće najveći skup svjetskih lidera ikad održan u Turskoj i, kako ocjenjuje francuska agencija, pružiće domaćinu, turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu savršenu priliku da se predstavi kao ključnih globalni igrač, dvije nedjelje nakon pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima.

Format G20 pruža i rijetku priliku da se predsjednici SAD, Kine i Rusije -Obama, Sji Đinping i Vladimir Putin, nađu na istom mjestu sa saudijskim kraljem Salmanom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Kako je saopšteno iz Kremlja, ruski predsjednik će tokom dvodnevnog skupa održati odvojene susrete sa kolegama i planirani su susreti sa liderima Turske, Kine, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Saudijske Arabije, kao i sa liderima zemalja iz Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

Kremlj, takođe, ne isključuje susret Putina sa Obamom, iako to nije posebno dogovarano, pa bi lideri dvije zemlje mogli nakratko da razmijene mišljenja o važnim temama bez protokolarnih formalnosti u okviru samita.

"Nadam se da će samit G20 pružiti platformu za otvoren razgovor o svim pitanjima i uzajamno razumijevanje", rekao je Erdogan za CNN uoči samita.

Međutim, analitičari ocjenjuju da će se lideri teško postići dogovor o rješenju za Siriju imajući u vidu da se Rusija žestoko protivi svrgavanju predsjednika Bašara al-Asada, što je strateški cilj Turske, kao i da je Ankara dosad dobila "mlak" odgovor na svoj plan o formiranju sigurne zone u Siriji.

"Napredak po pitanju Sirije ili izbjegličke krize je malo vjerovatan", kaže Ozgur Unluhisarčikli, direktor turske kancelarije Njemačkog Maršalovog fonda u SAD koji ujedno ozražava očekivanje da se u zajedničkom zaključku samita pošalje pozitivna poruka o želji da se postigne mir u Siriji.

Kako prenosi AFP, na pet radnih sesija razgovaraće se o razvoju i klimatskim promjanama, ekonomskom rastu, finansijskim tržištima i reformama, kao i globalnim izazovima poput terorizma i migracija.

Agencija dodaje da će izbjeglička kriza vjerovatno biti glavna tema radne večere lidera u nedjelju.

Turska u kojoj je utočište pronašlo 2,2 miliona izbjeglica iz Sirije, želi konkretnu finansijsku pomoć Evrope u zamjenu za zaustavljanje priliva migranata koji sa njene obale kreću put Evrope, navodi AFP.

Iz Brisela je najavljeno i da će u nedjelju predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk na marginama skupa razgovarati sa Erdoganom.

Samit u Antaliji se, kako prenose turski mediji, održava uz velike mjere bezbjednosti. Na dužnosti će biti 13.400 policajaca, brojna obalska straža, a sam Belek je proglašen crveno zonom. U cijelom regionu postavljeno je ukupno 350 novih nadzornih kamera,

Takođe 30 od 46 hotela u regionu Beleka proglašeno je dijelom zone održavanja samita i u njih će moći da se uđe samo uz akreditaciju.

Preostalih 16 hotela rezervisano su za učesnike iz poslovnog svijeta i drugih institucija.

Sa skupa na kojem se očekuje učešće oko 25.000 zvaničnika i saradnika, izvještavaće oko 3.000 stranih i domaćih novinara.

Turska je preuzela predsedavanje G20 1. decembra 2014. godine od Australije, a sljeći predsjedavajući G20 biće Kina.

Prioriteti turskog predsjedavanja bili su inkluzivnost, implementacija i investicije, a Turska je tokom cijele godine promovisala podršku zemljama u razvoju, kao i malim srednjim preduzećima. Cilj je bio i snažan globalni rast kroz kolektivno djelovanje.