Postignut dogovor o Siriji: Pokrenuti pregovore, formirati tranzicionu vladu

"Danas, mi smo imali bilateralne sastanke i imam osjećaj da postoji rastuće priznanje o potrebi da se uspostavi efikasna međunarodna kolacija za borbu protiv Islamske države", rekao je Lavrov
0 komentar(a)
Stafan de Mistura, Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Stafan de Mistura, Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 18:56h

Na međunarodnom sastanku u Beču, posvećenom krizi u Siriji, a koji je protekao u sjenci terorističkih napada u Parizu, postignut je dogovor da se do januara naredne godine pokrenu pregovori između sirijske vlade i opozicije, a da se u roku od 18 mjeseci formira tranziciona vlada, prenose svjetske agencije.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su se učesnici sastanka saglasili da treba da se ubrzaju napori za okončanje sukoba u Siriji tako što će se pokrenuti pregovori između vlade i opozicije do januara 2016. godine i održati izbori u roku od 18 mjeseci.

Kako navodi, sirijski predsjednik Bašar al-Asad spreman je da učestvuje u pregovorima, prenosi Rojters.

Keri je u Beču, na konferenciji za novinare, rekao i da se pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN saglasilo da usvoji rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

Državni sekretar SAD navodi da kada se postigne dogovor o prelaznoj vladi, u roku od šest mjeseci biće izrađen nacrt novog ustava, a slobodni i pravedni izbori biće održani u roku od 18 mjeseci, prenosi AFP.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da postoji rastući konsenzus između svjetskih sila o zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

"Danas, mi smo imali bilateralne sastanke i imam osjećaj da postoji rastuće priznanje o potrebi da se uspostavi efikasna međunarodna kolacija za borbu protiv Islamske države", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer potvrdio je da je na sastanku u Beču postignut dogovor o otpočinjanju pregovora između opozicije i vlade u Siriji do kraja godine.

On je, takođe, istakao da će biti potrebno da se ulože napori kako bi se donio nov ustav za tu "ratom razorenu zemlju" i uspostavila tranziciona vlada u roku od 18 mjeseci, prenosi AP.

Bonus video: