Poljska neće dozvoliti izbjeglicama ulazak u zemlju

U Parizu se sinoć dogodilo nekoliko napada i eksplozija u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 128, a ranjeno više od 250 ljudi
1 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Shutterstock
izbjeglice, migranti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2015. 16:21h

Zbog terorističkih napada u Parizu, Poljska neće prihvatiti ulazak izbjeglica i migranata u zemlju iako je to predviđeno programom EU o njihovoj preraspodjeli među državama članicama Unije, izjavio je danas budući ministar za evropske poslove te zemlje Konrad Šimanski.

"Odluke Evropskog savjeta, koje smo mi kritikovali, da se izbjeglice i migranti preraspodijele među članicama EU su dio evropskog zakona", napisao je on na sajtu "wPolityce.pl".

Međutim, kako je rekao, "nakon tragičnih događaja u Parizu, ne vidimo političku mogućnost da ih poštujemo", prenosi AFP.

Šiminski će uskoro doći na čelo Ministarstva za evropske poslove u konzervativnoj vladi poljske premijerke Beate Šidlo.

Njena evroskeptična stranka Pravo i Pravda (PiS) pobijedila je na parlamentarnim izborima 25. oktobra na osnovu platforme kojom se odbija ulazak izbjeglica i migranata u Poljsku.

Plan EU o preraspodjeli izbjeglica i migranata podrazumeva da se 160.000 njih, koji su registrovani u zemljama u koje izbjeglice i migranti prvo pristižu - Grčkoj i Italiji, preraspodijele među 28 država članica EU.

Mnoge istočne evropske zemlje su uporno odbijale da prihvate dio tog tereta.

U Parizu se sinoć dogodilo nekoliko napada i eksplozija u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 128, a ranjeno više od 250 ljudi.

Bonus video: