G20 u traganju za dogovorom na samitu u Turskoj

Dvije nedjelje od pobjede svoje stranke na parlamentarnim izborima, turski predsjednik Erdogan želi da iskoristi pažnju javnosti usmjerenu na visoki skup u Antaliji da potvrdi ključnu ulogu svoje zemlje u rješavanju sirijskog sukoba
0 komentar(a)
G20, Foto: Shutterstock
G20, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2015. 20:39h

Vođe najjačih zemalja svijeta u nedjelju će se okupiti u Antaliji, u Turskoj, pod vođstvom domaćina, kontroverznog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, s ambicijom da približe stavove o Siriji, migrantskoj krizi i klimi.

Tradicionalno posvećen ekonomskim pitanjima, ovaj veliki skup šefova vlada i država G20 ove godine bi trebalo da se zadovolji dosta ohrabrujućim stanjem svjetskog privrednog rasta i da se usmjeri na aktuelne političke krize, navodi agencija Frans pres.

Kako se najavljuje, u ljetovalištu Antalija, pretvorenom u svojevrsnu tvrđavu, rat u Siriji, na 600 kilometara odatle, biće jedna od glavnih tema ovog skupa.

Poslije više od četiri godine sukoba, više od 250.000 poginulih i milona raseljenih ili izbjeglih, u toj zemlji se i dalje vode borbe između vojske predsjednika Bašara al Asada, umjerenih pobunjenika, kurdskih snaga i ekstremističke grupe Islamska država.

Dan uoči novih međunarodnih pregovora o Siriji, sjutra u Beču, stavovi izgledaju nepomirljivi između SAD, Evrope i arapskih zemalja koji se zalažu za odlazak sa vlasti predsjednika Bašara al Asada, s jedne strane, i Irana i Rusije koje ge podržavaju, s druge. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je danas da ne smatra da "ima prava" da traži odlazak Asada.

U takvoj atmosferi, Putinovi susreti sa zapadnim zvaničnicima u Antaliji biće po svemu sudeći ledeni, dodaje Frans pres. Nije predviđen nikakav bilateralni sastanak između Putina i američkog predsjednika Baraka Obame, navedeno je iz njihovog okruženja.

Dvije nedjelje od pobjede svoje stranke na parlamentarnim izborima, turski predsjednik Erdogan želi da iskoristi pažnju javnosti usmjerenu na visoki skup u Antaliji da potvrdi ključnu ulogu svoje zemlje u rješavanju sirijskog sukoba.

Iako su njegovi saveznici do sada to odbili, on je ponovo stavio na sto svoju ideju "obezbijeđene zone" na sjeveru Sirije za prihvat raseljenih i izbjeglica.

Taj sektor bi bio očišćen od terorista, ekstremista, ali i Kurda. Turska strahuje od napredovanja kurdskih boraca u Siriji, saveznika Radničke partije Kurdistana koja vodi gerilsku borbu u Turskoj.

Ankara se nada da će više biti uradjeno o povezanom pitanju migrantske krize.

Evropska unija suočena od prolejća s velikim prilivom migranata, uglavnom Sirijaca, pokušava da ubijedi Tursku i druge granične zemlje da zadrže izbjeglice u zamjenu za finansijsku pomoć. Turska je već prihvatila 2,2 miliona sirijskih izbjeglica.

Uoči samita G20, Erdogan je ponovo izvršio pritisak na Brisel i zatražio veću podršku pitavši se zašto zatvaraju svoja vrata izbjeglicama kada je njihova privreda solidnija od Turske.

Kako se očekuje, pregovori će biti teški, a uslijediće nekoliko dana poslije evropskog izvještaja o Turskoj, u kome je EU osudila Tursku za nazadovanje u poštovanju ljudskih prava.

Dvije nedjelje uoči konferencije UN o klimi u Parizu, samti G20 će takođe biti prilika da se dotjera sporazum o smanjenju gasova s efektom staklene bašte, koji izazivaju klimatsko zagrijavanje.

U Berlinu su ocijenili da će biti potrebno poslati jak signal. Ali i tu su se već ukazale razlike, pa su letjele žaoke između Francuske i SAD kada je američki državni sekretar Džon Keri rekao da ne misli da sporazum o klimi u Parizu treba da bude obavezujući.

Na ekonomskom planu, usporavanje privrednog rasta Kine i dalje zabrinjava tržišta, posebno u zemljama u brzom razvoju.

Samit u Antaliji treba da bude prilika da se pošalje "poruka povjerenja" u stabilizaciju svjetske situacije.

Bonus video: