Mađarska optužuje EU za licemjerstvo

"Nije zabavno podizati ogradu na svojoj granici. I mi to ne radimo iz zabave. Ali mi smo morali da branimo sebe jer ne postoji zajedničko evropsko rješenje", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto
0 komentar(a)
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 18:36h

Mađarska je danas optužila Evropsku uniju za licemjerstvo pošto je nekoliko članica EU počelo sa podizanjem ograda na granici kako bi zaustavile priliv izbjeglica i migranata, zbog čega je ova država prethodno kritikovana.

"Nije zabavno podizati ogradu na svojoj granici. I mi to ne radimo iz zabave. Ali mi smo morali da branimo sebe jer ne postoji zajedničko evropsko rješenje", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto novinarima u Pragu.

"Radi se o licemjerstvu", kazao je Sijarto na engleskom i dodao da je "do sad Mađarska jedina uspješna država koja je mogla da zaustavi priliv izbjeglica".

Slovenija sada podiže ograde na svojoj granici sa Hrvatskom dok je Austrija najavila plan izgradnje ograde na dijelu svoje granice sa Slovenijom, prenio je AFP.

"Mi smo smatrani za fašiste, diktatore, neko ko se u potpunosti ne povinuje vrijednostima EU", istakao je Sijarto.

"Sada pogledajte susjedne države - šta one rade? Podižu "tehničke prepreke" na svojim granicama. Ali šta "tehnička prepreka" znači? Ogradu i žicu", dodao je Sijarto.

Na izjave šefa mađarske diplomatije reagovao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je povodom zaustavljanja priliva izbjeglica, retorički upitao:

"Da li je uspjeh što niko više ne ide u Mađarsku?".

"Moja definicija uspjeha je da li ćemo ovaj problem staviti pod kontrolu. A da bi ovaj problem stavili pod kontrolu, moramo da radimo zajedno kao Evropljani", poručio je Timermans.

Ujedinjene nacije su saopštile da je više od 800.000 ljudi do sada ove godine stiglo do južnih obala Evrope, od kojih mnogi bježeći od konflikta u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Bonus video: