Mjanmar: NLD će moći samostalno da formira vladu

Prema rezultatima, koje je objavila izborna komisija, NLD je ima potrebu dvotrećinksu većinu za samostalno vladanje, ali sasvim precizan rezultat tek treba utvrditi
1 komentar(a)
Aun San Su Ći, Foto: Reuters
Aun San Su Ći, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 08:20h

Mijanmarska opoziciona partija Nacionalna lig a za demokratiju (NLD) koju predvodi Aun San Su Ći, osvojila je na izborima većinu mJesta u parlamentu, što će joj omogućiti da izabere predsjednika i samostalno formira vladu, u istorijskom prenosu vlasti sa vojske na civile.

U toj zemlji postoji ustavna zabrana da Aun San Su Ći postane predsjednik, jer su njena djeca strani državljani. Na proteklim izborima, na kojima je bio veliki odziv, NLD je dobio više od 80 odsto mandata.

Prema rezultatima, koje je objavila izborna komisija, NLD je ima potrebu dvotrećinksu većinu za samostalno vladanje, ali sasvim precizan rezultat tek treba utvrditi.

Potrebna većina omogućuje Suu Ći kontrolu i gornjeg i donjeg doma u parlamentu.

U parlamentu je četvrtina mjesta rezervisana za oružane snage, a vojna hunta je Su Ći zabranila da postane predsjednik.

Analitičar Ricacrd Horsi rekao je za AFP da će NLD sada moći da radi šta god hoće, jer ima dovoljno glasova da ne mora da formira koaliciju, ali da će tokom tranizicije NLD morati a bude svjestan "da su svi na brodu".

Bonus video: