Netanjahu: Evropsku uniju treba da bude sramota što obilježava robu sa Zapadne obale

EU se protivi izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju okupiranim i žele ih u okviru buduće države na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu
2 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 17:14h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Evropsku uniju "treba da bude sramota" zbog odluke da se stavi posebna oznaka na proizvode napravljene u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Netanjahu, koji je u posjeti Vašingtonu, izdao je danas saopštenje u kojem navodi da je u odluci EU Izrael nepravedno negativno označen i optužio Uniju da kritikuje "stranu koju napadaju teroristi".

"Evropsku uniju treba da bude sramota - naveo je Netanjahu, ocjenjujući da će izraelska privreda izdržati taj udarac iz Brisela i da će on najviše pogoditi palestinske radnike koji rade u izraelskim fabrikama na Zapadnoj obali.

Odnosi EU i Izraela su pogoršani pošto je Brisel danas odobrio smjernice za članice da se posebno označavaju proizvodi iz jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, što je Izrael već kritikovao kao "prikriveni antisemitizam".

EU se protivi izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju okupiranim i žele ih u okviru buduće države na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

Izraelska vlada to smatra bojkotom svojih proizvoda u vrijeme dok je potrebna diplomatska pomoć za napredak u mirovnim pregovorima.

Velika Britanija, Belgija i Danska su već uvele posebno označavanje proizvoda iz spornih jevrejskih naselja, prije svega voća i povrća.

To označavanje moglo bi, doduše, da utiče na manje od jedan odsto ukupne trgovine između EU i Izraela koja iznosi oko 30 milijardi eura.

Bonus video: