Dehghan: Iran do kraja 2015. dobija ruske rakete S-300

Iranski zvaničnik je dodao da će njegova zemlja dobiti modernizovanu i unaprijeđenu verziju raketa S-300, jer se prvobitni ugovor iz 2007. odnosi na sisteme iz tog vremena
1 komentar(a)
Rakete S-300, Foto: Shutterstock
Rakete S-300, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2015. 14:10h

Iran će do kraja godine dobiti veći dio ugovorenog kontingenta ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300, izjavio je iranski ministar odbrane Hosein Dehghan.

"Potpisali smo ugovor sa Rusijom i njegovo sprovođenje je u toku. Do kraja godine dobićemo veći dio tih sistema", rekao je Dehghan sinoć za državnu televiziju.

On je rekao da se iranske snage upravo obučavaju u Rusiji za rukovanje tim raketnim sistemima.

Ruska javna kompanija za oružje Rostehnologija (Rostek) objavila je u ponedjeljak potpisivanje ugovora o isporuci raketa S-300 Teheranu. Njihova prodaja bila je zabranjena 2010. a odobrenje za prodaju je u aprilu dao predsjednik Vladimir Putin.

Iranski zvaničnik je dodao da će njegova zemlja dobiti modernizovanu i unaprijeđenu verziju raketa S-300, jer se prvobitni ugovor iz 2007. odnosi na sisteme iz tog vremena.

Taj ugovor suspendovao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, na osnovu rezolucije UN 1929 usvojene zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Vladimir Putin ukinuo je zabranu već u aprilu smatrajući da to dozvoljava okvirni dogovor potpisan u Lozani o iranskom nuklearnom programu između velikih sila i Teherana, poslije koga je u julu uslijedio i definitivan sporazum.

Njegova odluka izazvala je bijes Izraela i negodovanje Zapada.

Bonus video: