Ostojić poručio Sloveniji: Nijedna žica ne može spriječiti izbjeglice da pronađu put

"Ako se kaže da su to tehničke barijere koje bi trebalo da usmjeravaju pritok izbjeglica, vjerovatno bi trebalo očekivati da Hrvatska ne poštuje dogovore. Sve ide uz najavu, Junkerov plan što se Hrvatske tiče se ostvaruje, pa je slovenačka žica nepotrebna", naglasio je Ostojić
0 komentar(a)
Slovenija, Hrvatska, žičana ograda, Foto: Beta-AP
Slovenija, Hrvatska, žičana ograda, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.11.2015. 13:01h

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je danas da Slovenija nepotrebno troši novac na postavljanje žice na granici s Hrvatskom i ocijenio da žica ne može da spriječi izbjeglice da pronađu svoj put.

Slovenija je jutros počela da gradi 1,8 metara visoku ogradu na granici sa Hrvatskom.

"Nijedna žica ne može da spriječi izbjeglice da pronađu svoj put, ali puno je bolje kada im je taj put organizovan", izjavio je Ostojić novinarima u Slavonskom Brodu.

Ministar je rekao da je izgradnja žice nepotrebno bacanje para i da bi bilo puno važnije da je Slovenija sagradila privremena utočišta za izbjeglice kao što je to napravila Hrvatska.

"Ako se kaže da su to tehničke barijere koje bi trebalo da usmjeravaju pritok izbjeglica, vjerovatno bi trebalo očekivati da Hrvatska ne poštuje dogovore. Sve ide uz najavu, Junkerov plan što se Hrvatske tiče se ostvaruje, pa je slovenačka žica nepotrebna", naglasio je Ostojić.

On je rekao da u Njemačku dnevno ulazi po 6.500 ljudi, manje nego što ih u jednom danu izlazi iz Hrvatske.

Iz hrvatske vlade su potom saopštili da će preduzeti sve potrebne mere da zaštite državne interese i da su spremni da reaguju na svaku situaciju.

Slovenija je danas počela da podiže žičanu ogradu prema Hrvatskoj da bi spriječila nekontrolisani ulazak izbjeglica, javio je AP.

Konvoj vojnih kamiona sa žicom za ogradu stigao je rano jutros u slovenačko selo Veliki Obrez u blizni granice sa Hrvatskom, navela je američka novnska agencija.

Vojnici odmotavaju žicu i postavljaju ogradu duž slovenačke strane rijeke Sutle koja razdvaja Sloveniju i Hrvatsku.

Premijer Slovenije Miro Cerar najavio je juče da će ogradom na granici sa Hrvatskom bolje kontrolisati očekivani izbeglički talas, ali i sprečiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi zimi moglo doći ako bi izbeglice i migranti dolazili na granicu šengenske Evrope u velikom broju.

Cerar je, međutim, rekao da će njegova zemlja ostati otvorena za izbjeglice.

Cerar je takođe juče izjavio da će Slovenija u narednim danima postaviti "privremene tehničke prepreke" na svojoj granici sa Hrvatskom kako bi bolje upravljala prilivom migranata, ali neće zatvoriti granične prelaze.

Prema njegovim riječima Slovenija je odlučila da u narednim danima počne sa izgradnjom privremenih tehničkih prepreka na šengenskoj granici sa Hrvatskom.

Cerar je rekao da će te prepreke, uključujući ograde ako bude potrebno, imati za cilj usmjeravanje migranata ka graničnim prelazima, ali granice neće biti zatvorene.

Više od 170.000 migranata i izbjeglica sa Bliskog istoka, Azije i Afrike ušlo je u Sloveniju od sredine oktobra, kada je Mađarska zatvorila svoju južnu granicu sa Hrvatskom preusmjerivši njihov priliv ka Sloveniji.

Bonus video: