Ubjedljiv trijumf opozicione NLD u Mjanmaru: Za sada osvojila 135 "slobodnih" mandata

U toj zemlji postoji ustavna zabrana da liderka opozicije Aun San Su Ći postane predsjednica, jer su njena djeca strani državljani
1 komentar(a)
Aun San Su Ći, Foto: Reuters
Aun San Su Ći, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 08:47h

Mijanmarska opoziciona partija Nacionalna liga za demokratiju (NLD), koju predvodi Aun San Su Ći, osvojila je više od 90 odsto mandata u Donjem domu parlmenta i približila se apsolutnoj većini, pokazuju danas saopšteni prvi rezultati glasanja.

U toj zemlji postoji ustavna zabrana da Aun San Su Ći postane predsjednica, jer su njena djeca strani državljani.

Njena partija osvojila je i 85 odsto mjesta u regionalnim skupštinama i Gornjem domu, što je apsolutni politički trijumf.

S obzirom na jasnu pobjedu, ona je u intervjuu za BBC rekla da o predsjedniku odlučuje samo njena partija i da će kao njen lider sprovoditi sve odluke te partije.

Televizija Vijesti Azija prenijela je da budući predsjednik neće imati ovlašćenja, prenosi Rojters.

Vladajuća Unija solidarnosti i razvoja (USDP) koju je formirala vojna hunta i koju predvode penzioisani vojnici, priznala je poraz na izborima, koji su prekretnica na teškom putu Mijanmara od diktature do demokratije.

Za formiranje prve demokratski izabrane vlade, poslije 1960. godine, NLD treba da osvoji dvije trećine mandata koji su sporni u palamentu.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je osvojila 135 od 149 mjesta, koja su proglašena slobodnim od ukupno 330.

Pod vladavinom vojne hunte, donijet je Ustav da je četvrtina mjesta u oba parlamenta rezervisana za oružane snage.

Bonus video: