Ustavni sud: Češka da prestane sa ponižavanjem ilegalnih imigranata

Kapetan aviona Turkiš erlajnz na letu za Kamerun odbio je da primi sputanog stranca pošto nije bilo predviđeno da ga prati bilo ko iz češke policije i deportacija je uspjela tek u drugom pokušaju, mjesec dana kasnije
0 komentar(a)
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 13:19h

Ustavni sud Češke stao je danas u odbranu nelegalnih imigranata i označio kao nedopustiv način na koji je češka policija pokušala da deportuje jednog državljanina Kameruna kada su ga policajci prvo poprskali suzavcem, stavilimu lisice i zatim ga sputanog na aerodromu u Pragu natovarili na kolica za kofere i tako kao prtljag prevezli do aviona.

"Zabrana ponižavanja je jedan od temelja civilizovanog društva. Stranac kojije priveden da bude deportovan ne postaje predmet koji će policija prebaciti iz tačke A u tačku B. Deportacija mora da protiče humano i da iskaže dovoljno poštovanja ka čovjeku", kazala je danas sudija Ustavnog suda Kateržina Šimačkova.

Kamerunac je u Češkoj boravio ilegalno najmanje od 2010. godine a policija je donijela odluku o deportaciji prošle godine, međutim, pošto u predviđenom roku od mjesec dana nije otišao iz Češke, policija je iskoristila to što je sam došao u policijski stanicu u želji da reguliše boravak, uhapsila ga je i prevezla u izbjeglički centar Bjela Jezova da u pritvoru sačeka deportaciju.

Kada je u junu 2014. godine došao dan deportacije, Kamerunac je policiji pružio pasivni otpor a četvorica policajaca su upotrebili suzavac, stavili mu lisice i kao paket na aerodromu u Pragu stavili na kolica za kofere i prevezli do aviona.

Kapetan aviona Turkiš erlajnz na letu za Kamerun odbio je međutim da primi sputanog stranca pošto nije bilo predviđeno da ga prati bilo ko iz češke policije i deportacija je uspjela tek u drugom pokušaju, mjesec dana kasnije.

"Policija a i druge bezbjednosne službe države svoje intervencije moraju daobavljaju poštujući dostojanstvo i pravo osoba protiv kojih intervenišu i to tako da prije smiruju konfliktne situacije a ne da eskaliraju tenzije", obrazložila je danas presudu Ustavnog suda Šimačkova.

Taj državljanin Kameruna žalio se inače prvo inspekciji češke policije na brutalno ponašanje policije, međutim inspekcija je konstatovala da je policija postupila ispravno.

Današnja presuda Ustavnog suda naložila je inspekciji da ponovo povede istragu o tom slučaju a poslužiće i kao presedan za ponašanje policije prema nelegalni imigrantima i prilikom deportacija i ubuduće.

Bonus video: