Vaščikovski: Poljska neće ekonomske migrante, i sami isporučujemo gastarbajtere

"U Poljskoj posao nema 1,5 miliona ljudi", kazao je između ostalog novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski
1 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 09:28h

Poljska će ispuniti svoje obaveze prema izbjeglicama, ali odbija kvote "na slijepo" i neće dati azil ekonomskim migrantima, izjavio je novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

"Poljska nema obavezu da prima ekonomske imigrante zato što sami isporučujemo Evropi gastarbajtere, a u Poljskoj posao nema 1,5 miliona ljudi. Mogućnosti prihvatanja velikog imigrantskog talasa regulisane su tržištem rada, a naše ne može da primi veliki talas imigranata", kazao je Vaščikovski za poljsku televiziju TVN24.

Budući ministar u poljskoj vladi konzervativne desnice stranke Pravo i Pravda, kazao je da će nova poljska vlada nastojati da ubijedi saveznike da se u obzir prilikom relokacije izbjeglica u Evropi uzme i činjenica da je Poljska izdala preko pola miliona dozvola za boravak Ukrajincima, dakle da već pomaže izbjeglicama.

Vaščikovski je izjavio je da nema ništa protiv politike njemačke kancelarke Angele Merkel za prijem izbjeglica u Njemačku, ali je ocijenio da je ona napravila veoma važnu grešku.

"Nije podvukla razliku između izbjeglica i imigranata. Otvorila je vrata Njemačke za sve i talas je povukao ne samo one kojima je zaista potrebna pomoć, sa Bliskog istoka i iz Afrike, već i ljude sa Balkana", rekao je Vaščikovski.

Nekadašnji glavni pregovarač Poljske sa SAD o razmještanju američkog antiraketnog štita, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, koji spada u tzv. proameričke jastrebove u budućoj vladi premijerke Beate Šidlo, kazao je da njegove prve inostrane posjete neće voditi u Brisel već u region, široko shvaćen od Skandinavije do Ankare i od Brisela do Kijeva.

"Treba poći prvo u region i upoznati se sa situacijom prije nego što se pođe u Brisel. Stokholm, Bukurešt ili Ankara, koja ima veliki značaj zbog migracijskog talasa koji nas pogađa", rekao je Vaščikovski.

Dosadašnja vlada premijerke Eve Kopač, čija je liberalna Građanska platforma poražena na parlamentarnim izborima 25. oktobra, ostavku po Ustavu podnosi na prvom zasijedanju Sejma poljskog parlamenta u novom sazivu, 12. novembra.

Bonus video: