Davutoglu: Nema mira dok je Asad na vlasti, neophodna je kopnena akcija protiv ID

"Šta je rješenje? Rješenje je veoma jasno, kada milioni sirijskih izbjeglica budu odlučili da se vrate onda ćemo znati da je mir u Siriji. Pod Asadom to nije moguće“, rekao je Davutoglu
1 komentar(a)
Ahmed Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmed Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 09:37h

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je za CNN da mir u Siriji nije moguć sve dok je na vlasti predsjednik Bašar al Asad.

On je gostujući u emisiji Kristijane Amanpur istakao da su pojedini zvaničnici velikih sila smekšali svoj stav prema predsjedniku Sirije.

"Ako Asad ostane na vlasti ne vjerujem da će se i jedna izbjeglica vratiti. Odbijam ideju da Asad ostane na vlasti dok ne prođe tranzicioni period. Šta je rješenje? Rješenje je veoma jasno, kada milioni sirijskih izbjeglica budu odlučili da se vrate onda ćemo znati da je mir u Siriji. Pod Asadom to nije moguće“, rekao je Davutoglu za CNN, a prenosi B92.

Predsjednik Vlade Turske je pozvao na direktnu akciju protiv džihadista.

"Neophodna je postepena strategija, ali kada će igra doživjeti kraj? Šta je svjetlo na kraju tunela? To je najvažnije za izbjeglice i ljude koji su ostali u Siriji. Neophodna je kopnena akcija protiv Islamske države, takođe treba organizovati zone bezbjednosti za građane Sirije blizu granice sa Turskom“, dodao je Davutoglu.

On se osvrnuo i na nedavni pad ruskog putničkog aviona u Egiptu u kom su stradale 224 osobe, a odgovornost za to je preuzeo sinajski ogranak Islamske države, iako još nema zvaničnih potvrda.

"Obaranje ruskog aviona je napad na sve nas... Neophodna je zajednička strategija u bori protiv Islamske države, ali Turska to ne može sama. Ako bude postojala nekakva koalicija sa dobrom strategijom onda ćemo biti spremni da učestvujemo u tome", istakao je Davutoglu.

Bonus video: