OECD upozorio na usporavanja globalne trgovine

“Vlade su već preduzele određene mjere koje bi trebalo da pomognu otklanjanju slabih bazičnih trendova. Kina je najavila niz podsticajnih mjera, uključujući snižavanje kamatnih stopa za kreditiranje banaka i povećanje infrastrukturnih ulaganja”, kazala je Men
0 komentar(a)
Sjedište OECD-a u Berlinu, Foto: Shutterstock
Sjedište OECD-a u Berlinu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 07:54h

Globalni trgovinski tokovi opasno su usporili i blizu su nivoa koji obično prate globalne recesije, upozorili su u ponedjeljak iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i ponovo snizili prognoze privrednog rasta.

U tom međunarodnom klubu bogatih zemalja prognoziraju da će globalna trgovina porasti tek dva odsto u ovoj godini, što je tempo rasta zabilježen samo u pet navrata u posljednjih pet decenija i vremenski se podudarao s krizama - 1975, od 1982. do 1983, 2001. i 2009. godine, prenosi SEEbiz.

“To duboko zabrinjava”, upozorila je glavni ekonomista OECD-a, Ketrin Men i podsjetila da je trgovina ključni pokazatelj globalne ekonomske aktivnosti.

OECD u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 2,9 odsto, čime su snizili prognozu iz septembra 0,1 procentni bod. To je novo u nizu smanjenja procjene rasta od novembra prošle godine kada su za ovu godinu prognozirali rast od 3,7 odsto.

Rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) bi naredne godine trebalo da ubrza na 3,3 odsto, uz podršku podsticajnih mjera u Kini, a na 3,6 odsto u 2017. Prognoza za narednu godinu na taj način je snižena 0,3 procentna boda.

“Vlade su već preduzele određene mjere koje bi trebalo da pomognu otklanjanju slabih bazičnih trendova. Kina je najavila niz podsticajnih mjera, uključujući snižavanje kamatnih stopa za kreditiranje banaka i povećanje infrastrukturnih ulaganja”, kazala je Men.

U OECD-u smatraju da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) svakako trebalo da krenu s prvim podizanjem kamatnih stopa nakon finansijske krize, s obzirom da pojačani zamah ekonomskih aktivnosti u samoj zemlji i u Evropi, uprkos usporavanju koje uglavnom zahvata tržišta u nastajanju i Kinu.

Rast američke ekonomije bi ove godine, prema novim prognozama OECD-a, trebalo da dostigne 2,4 odsto, a naredne 2,5 odsto. Ranijom prognozom očekivali su rast od 2,6 odsto u narednoj godini.

U 2017. se očekuje rast američkog BDP-a od 2,4 odsto.

“Stoga bi normalizacija kamatnih stopa trebalo da se sprovodi oprezno, imajući na umu rizike povezane s predugim odlaganjima takvih poteza”, saopštili su iz OECD-a.

Oni procjenjuju da će Federalne rezerve (Fed) podići kamatne stope u decembru i nakon toga nastaviti postupno da ih podižu.

OECD je Fedu sugerisao da podigne kamatne stope već u septembru, ali su u američkoj centralnoj banci ipak odlučili da pričekaju. U najnovijem izvještaju OECD konstatuje da je odlaganje prouzrokovalo velike prekogranične kapitalne tokove i previranja na tržištima, čime se otežalo donošenje mjera vladama na tržištima u nastajanju.

Iako SAD bilježe snažan rast aktivnosti i pad nezaposlenosti, plate tek treba značajnije da porastu.

“Ako se to ne dogodi, oporavak će izgubiti zamah, pa će šanse da SAD podstakne oporavak u globalnoj trgovini i ekonomski rast biti dovedeni u pitanje”, kazala je Men.

OECD je snizio prognoze rasta i za eurozonu, na 1,5 odsto u ovoj i na 1,8 odsto u narednoj godini, odnosno po 0,1 procentni poen.

Za narednu godinu OECD je snizio prognoze rasta njemačke i francuske privrede, ali ih je podigao za italijansku privredu.

Za Kinu je podigao prognozu 0,1 procentni bod za ovu godinu na 6,8 odsto, a potvrdio prognozu rasta za narednu godinu od 6,5 odsto. U 2017. se očekuje da će kineski rast usporiti na 6,2 odsto, pokazuje izvještaj OECD-a.

Bonus video: