Hitan sastanka ministara EU zbog izbjegličke krize

Njemački analitičari ocjenjuju da je moguće da imigranti svoje puteve preusmjere brodovima iz Albanije ka Italiji, a takođe iz Turske morem ka Italiji, ako bi spoljne granice EU u Grčkoj bile zabravljena i migranti odatle bili vraćani u Tursku
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 12:14h

Zbog pogoršavanja situacije sa izbjeglicama na terenu u Briselu je za danas popodne sazvan vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova Evropske unije "s ciljem da se ojačaju i sprovedu u djelo dosad usvojene mjere EU" za rješavanje izbjegličke krize.

Sastanak je sazvalo luksemburško predsjedništvo EU, pošto je njemački ministar finansija Volfgang Šojble sinoć rekao televizijskoj mreži ARD da "Njemačka mora poslati jasnu poruku svijetu da jeste veoma spremna da pomogne", ali da su njene mogućnosti takođe ograničene kad je riječ o prihvatanju ratnih izbjeglica mahom iz Sirije.

Njemački Strategijski centar za zajedničke analize ilegalnih migracija (GASIM) u povjerljivom izvještaju upozorava njemačke vlasti da se moraju pripremiti na mogućnost da države na Zapadnom Balkanu zatvore granice zbog očekivane još veće navale imigranata preko Grčke, posebno zato što je imigrantima jasno da je sve veća izvjesnost da Grčke, spoljne granice EU, uskoro mogu postati jako malo propusne.

Njemački list Velt am zontag javio je da njemački obavještajci, analitičari Ministarstva unutrašnjih poslova i Savezna kancelarija za imigracije predviđaju i mogućnost juriša imigranata na granice, ako bi Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija stavile brane na svoje međe.

Njemački analitičari ocjenjuju da je moguće da imigranti svoje puteve preusmjere brodovima iz Albanije ka Italiji, a takođe iz Turske morem ka Italiji, ako bi spoljne granice EU u Grčkoj bile zabravljena i migranti odatle bili vraćani u Tursku.

Zvaničnici u Savjetu ministara Unije su rekli novinarima da ministri namjeravaju da donesu odluke za jačanje zaštite spoljnih granica EU, stalnom mehanizmu razmještanja prvenstveno iz Grčke i Italije dosad pristiglih izbjeglica i migranata u druge članice Unije.

Prema nacrtu zaključaka zasjedanja, čvršći dogovor mora da se postigne i o borbi protiv krijumčara imigranata i vraćanju onih koji nemaju pravo na azil u zemlje odakle su došli, kao i tačnom utvrđivanju takozvanih "dablinskih odredbi" da članica EU u koju najprije dođu imigranti mora da pokrene postupak o mogućem odobravanju azila.

Ministri će dobiti izvještaj od prošle nedjelje aktiviranog EU mehanizma za Integrisano upravljanje rješavanjem kriza (IPCR) i biće podrobno razmotreno šta je dosad ostvareno od mjera usaglašenih u ravni ministara i vođa Unije.

Bonus video: