Stručnjaci iz četiri zemlje na mjestu pada ruskog aviona

Spasioci iz ruskog Ministarstva dali su ekspertskom timu pripremljene foto i video materijale djelove olupine aviona, snimljene na mjestu nesreće
55 pregleda 0 komentar(a)
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 12:15h

Stručnjaci iz četiri zemlje nastavljaju da rade na mjestu pada aviona "Erbas A321" kompanije "Kogalimavia" u Egiptu, gdje je 31. oktobra poginulo svih 224 većinom ruskih putnika i članova posade, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije I civilnu odbranu.

"Na mjestu pada aviona rade eksperti iz Rusije, Njemačke, Francuske i Egipta, koji istražuju krupne djelove aviona i uzimaju neophodne uzorke", navodi se u saopštenju tog ministarstva, koje prenosi RIA Novosti.

Takođe, spasioci iz ruskog Ministarstva dali su ekspertskom timu pripremljene foto i video materijale djelove olupine aviona, snimljene na mjestu nesreće.

Djelovi srušenog aviona pronađeni su približno 100 kilometara južno od administrativnog centra egipatske provincije Sjeverni Sinaj, grada El-Ariš, u blizini naselja El-Hasna.

TAS S iz Kaira javlja da egipatski policijsko-pravosudni organi trenutno prikupljaju podatke o radnicima hotela u kojima su odsjedali ruski turisti, poginuli u nesreći.

Pored toga, tužilaštvo Egipta saslušalo je 30 službenika aerodrome u Šarm el-Šeiku a protekle sedmice započet je pregled snimaka sa kamera na aerodromu na dan polijetanja, kako bi se utvrdilo da li je na let ukrcan neko sumnjiv a analiziraju se i informacije o svima koji su pred polijetanje bili u letjelici.

Uzeti su i uzorci goriva kojim je napunjen rezervoar i ispitani predstavnici kompanije za ketering, koja je pripremala hranu za putnike.

Poslije nesreće, prvo je u američkim medijima a potom i uz pozivanje na zvaničnike zapadnih zemalja, počelo da se ukazuje na eksploziju i teroristički akt kao na jednu od glavnih verzija pada, a ruska vlada polazi od toga da nijednu verziju pada aviona ne treba isključivati, ali da se ne može donijeti nikakav zaključak do okončanja istrage.

U međuvremenu, Rusija je obustavila vazdušni saobraćaj sa Egiptom dok se ne osigura potreban nivo bezbjednosti.

Bonus video: