SUSRET U BIJELOJ KUĆI

Netanjahu i Obama nastoje da poprave odnose

Na današnji sastanak Netanjahua i Obame u Bijeloj kući sjenku će baciti i kontroverza oko postavljanja novog portparola izraelskog premijera, Rana Baraca (Baratz), koji je podsmješljivo govorio o Obami
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Reuters
Bijela kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 10:23h

Predsjednik SAD Barak Obama i premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se danas prvi put poslije više od godinu dana i pokušati da izglade narušene odnose.

Uzrok tenzija između Izraela i SAD, dugogodišnjih saveznika, je sporazum o iranskom nuklearnom programu koji ima podršku Vašingtona.

Zvaničnici SAD smatraju da nema velikih izgleda za osjetan napredak u razgovorima o bezbjednosnom sporazumu SAD i Izraela i isključuju mogućnost da se prije isteka Obaminog mandata za 14 mjeseci postigne mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.

Na današnji sastanak Netanjahua i Obame u Bijeloj kući sjenku će baciti i kontroverza oko postavljanja novog portparola izraelskog premijera, Rana Baraca (Baratz), koji je podsmješljivo govorio o Obami.

Konzervativni komentator Ran Barac na društvenoj mreži Fejsbuk je sugerisao da je Obama antisemita, a naveo je i da se državni sekretar Džon Keri (John Kerry) ne može shvatiti ozbiljno.

Uprkos nevelikim očekivanjima u pogledu mogućih rezultata sastanka, činjenica da se Obama i Netanjahu sastaju smatra se značajnim korakom. Njihovi odnosi su odavno zahladnjeli, ali su ove godine dodatno pogoršani zbog Obaminog angažovanja oko iranskog nuklearnog sporazuma.

Netanjahu na nuklearni program Irana gleda kao na prijetnju opstanku Izraela i tvrdi da međunarodni sporazum postignut ove godine ne otklanja prijetnje.

Izraelski premijer je zato ubjeđivao zakonodavce u Vašingtonu, i čak je održao govor u Kongresu, što je izazvalo gnjev u američkom predsjedništvu.

Obama i Netanjahu nisu se sastali ni tom prilikom, kao ni kada je premijer Izraela u septembru bio u SAD da govori pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Zvaničnici Izraela i SAD razgovaraju o novom bezbjednosnom sporazumu koji bi omogućio veću vojnu podršku SAD Izraelu.

Zvaničnici SAD rekli su da je, iako ne očekuju postizanje sporazuma na današnjem sastanku, značajno što planiraju da razgovaraju i o tome, budući da je Netanjahu to odbijao da uradi nakon postizanja nuklearnog sporazuma.

"Vjerujemo da je veoma značajno da u nesigurnom bezbjednosnom okruženju najavljujemo dugoročnu posvećenost Izraelu i njegovoj bezbjednosti i osmišljavamo paket prilagođen prijetnjama i izazovima sa kojim će se Izrael suočavati tokom naredne decenije", izjavio je zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods (Rhodes).

Američki zvaničnici navode da će Obama izraziti posvećenost rješenju dvije države između Izraela i Plestine, iako u Bijeloj kući navode da do toga neće doći prije kraja Obaminog mandata u januaru 2017. godine.

Novi talas nasilja izbio je prije dva mjeseca, počev od nereda u jednom od najznačajnijih svetilišta u Jerusalimu i za Muslimane i za Jevreje, i onda se proširio na Izrael, Zapadnu obalu i rubni dio Gaze.

Izrael optužuje političke i vjerske lidere Palestine da podstiču nasilje, dok Palestinci tvrde da je nasilje posljedica gubljenja nade da će se postići nezavisnost, nakon godina neuspješnih mirovnih pokušaja.

Preporučujemo za Vas