SAD ukidaju trgovinske povlastice JAR

Južnoafrički ministar poljoprivrede, Senzeni Zokvana, iznenađen je zbog takvog upozorenja SAD-a, nakon što je Vašington saopštio da je JAR propustila rok za dogovor o novim propisima vezanim za bezbjednost hrane i zdravlje životinja, što takođe pogađa izvoz američke govedine i svinjetine
0 komentar(a)
južna afrika, Foto: Reuters
južna afrika, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 09:37h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zaprijetile da će ukinuti trgovinske povlastice za poljoprivredne proizvode iz Južnoafričke Republike (JAR).

Povlastice su, ranije ove godine, ustanovljene sporazumom sa tom afričkom državom, piše britanski list The Financial Times (FT).

Zvanični Vašington je, kako prenosi FT, optužio Pretoriju za neostvarivanje napretka na planu ukidanja trgovinskih ograničenja, čime je samo dodatno intenziviran dugoročni spor između dvije zemlje, stavljajući u opasnost privilegije u kojima su do sada uživali južnoafrički izvoznici, prenosi Tanjug.

Južnoafrički ministar poljoprivrede, Senzeni Zokvana, iznenađen je zbog takvog upozorenja SAD-a, nakon što je Vašington saopštio da je JAR propustila rok za dogovor o novim propisima vezanim za bezbjednost hrane i zdravlje životinja, što takođe pogađa izvoz američke govedine i svinjetine.

"Iznenađen sam, jer su se naši veterinari prošle sedmice sastali sa Amerikancima. Oni su razmijenili informacije i čekali smo da Amerikanci odgovore na predloge koje smo im izložili", kazao je Zokvana.

Bonus video: