Egipat: Gubici od otkazivanja rezervacija 500 miliona dolara

Egipat je, prije pada ruskog aviona, računao da će do kraja ove godine primiti oko deset miliona turista
1 komentar(a)
Šarm el Šeik, Foto: Reuters
Šarm el Šeik, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 08:24h

Gubici od otkazivanja rezervacija u hotelima ljetovališta u Egiptu, izazvanih obustavom letova iz mnogih zemalja, procjenjuju se na oko 500 miliona dolara.

Kako piše portal Sputnjik, predstavnik egipatske Asocijacije za turizam, Husam el Šair, je rekao da će direktni gubici za vrijeme zimske sezone dostići 500 miliona dolara, a ukoliko se situacija ne razriješi u skorije vrijeme, ta suma bi na duži period mogla da poraste i na dvije milijarde.

Egipat je, prije pada ruskog aviona, računao da će do kraja ove godine primiti oko deset miliona turista, prenosi Tanjug.

Samo do kraja avgusta Egipat je posjetilo 6,6 miliona stranaca, što je oko pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prihod od turizma u ovoj godini trebalo je da dostigne sumu od oko osam milijardi dolara i to u najvećoj mjeri zahvaljujući turistima iz Rusije, kojih ima najviše, zatim iz Velike Britanije i Njemačke.

Rusija je u petak obustavila sve letove ka Egiptu sve dok ne bude ustanovljen uzrok pada ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostrvu, kada su poginule 224 osobe.

Nešto ranije letove ka Egiptu su obustavile i druge zemlje, poput Velike Britanije, Holandije, Irske i Francuske.

Bonus video: