Kina: Zbog zagađenja vazduha, u nekim mjestima vlada skoro potpuni mrak

Stanovnici velikih gradova poput Šangaja i Pekinga sve češće se mogu vidjeti kako ulicama hodaju s maskama na licu
2 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 08:03h

Nekoliko gradova na sjeveroistoku Kine danas je zabilježio visok nivo zagađenja vazduha, a na pojedinim mjestima gustina štetnih čestica je 50 puta veća od dozvoljene maksimalne vrijednosti prema međunarodnim standardima, saopšteno je u Pekingu.

U glavnim gradovima provincija Lianonig i Đilin, gusta magla tamno sive bolje znatno smanjuje vidljivost na putevima gdje na pojedinim mjestima vlada skoro potpuni mrak, prenijele su lokalne televizije.

Gustina štetnih čestica od 2,5 mikrona u prečniku (PM) dostigla je jutros 860 mikrograma po kubnom metru u gradu Čangćun, dok je 1,157 mikorgrama po kubnom metru u Šenjangu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje maksimalnu gornju granicu od samo 25 mikrograma po kubnom metru za 24 časa.

Procjenjuje se da su te štetne mikročestice odgovorne za prijevremenu smrt nekoliko hiljada ljudi u Kini gdje je zagađenje vazduha česta pojava.

Poslije 30 godina industrijalizacije i ubrzane urbanizacije Kina, kao druga privredna sila svijeta, 70 odsto energije i dalje dobija od uglja i guši se u teškom zagađenju vode, vazduha i tla.

Stanovnici velikih gradova poput Šangaja i Pekinga sve češće se mogu vidjeti kako ulicama hodaju s maskama na licu.

Bonus video: