Austrija: Štrahe optužio vladu da loše upravlja izbjegličkom krizom

On je ponovio pohvale na račun Mađarske, rekavši da je premijer Viktor Orban bio veoma uspješan sa mjerama koje je preduzeo i da se radilo o mjerama zaštite sopstvenog stanovništva
69 pregleda 0 komentar(a)
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 07:35h

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe najavio je danas da će podnijeti krivične prijave protiv austrijske vlade zbog kršenja zakona u vezi izbjeglica, pišu bečki mediji.

On je precizirao da će njegova stranka podnijeti krivičnu prijavu zbog krijumčarenja ljudi.

Štrahe je optužio vladu da loše upravlja situacijom u vezi izbjeglica i zatražio više vojnika na granicama, umjesto da samo vrše usluge "keteringa" na međama.

Prema njegovim riječima, EU se sama de fakto ukinula u ovoj situaciji.

Takođe je ocijenio da ograde predstavljaju samo "mali tehnički detalj potrebne politike" u ovoj situaciji.

On je objasnio da su troškovi za podizanje ograde na granici Austrije daleko manji nego što tvrde kritičari.

"Mađarska ograda koštala je po kilometru oko 170.000 eura", naveo je Štrahe dodajući da mu nije jasno kada o troškovima u visini od milijardi eura govori Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), pitajući da li je takva ograda od zlata.

On je ponovio pohvale na račun Mađarske, rekavši da je premijer Viktor Orban bio veoma uspješan sa mjerama koje je preduzeo i da se radilo o mjerama zaštite sopstvenog stanovništva.

Štrahe je izrazio i razumijevanje za oštre kritike iz Njemačke na račun Beča.

"Razumijem ih kada kritikuju da Austrija djeluje kao mafija krijumčara ljudi", kazao je Štrahe dodajući da je i Mađarska s pravom kritikovala Austriju.

Prema njegovim riječima austrijska vlada svakodnevno krši zakone, zbog čega će biti podnijeta krivična prijava koja će biti usmjerena protiv kancelara Vernera Fajmana, ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner i ministra odbrane Geralda Kluga, ali i odgovornih u austrijskoj željeznici (OeBB).

Bonus video: