Britanska vojska za intervenciju u Siriji

"U izvjesnoj mjeri smo napustili svoje saveznike, jer nismo u potpunosti uključeni u borbu protiv Islamske države", rekao je Hjuton
3 komentar(a)
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Ažurirano: 08.11.2015. 14:14h

Velika Britanija je "napustila" svoje saveznike, jer vojno ne interveniše u Siriji u borbi protiv džihadista iz Islamske države, ocijenio je danas načelnik Generalštaba britanske vojske Nikolas Hjuton.

"U izvjesnoj mjeri smo napustili svoje saveznike, jer nismo u potpunosti uključeni u borbu protiv Islamske države", rekao je Hjuton u intervjuu za televiziju Skaj njuz.

General Hjuton je ocijenio da "nema nikakvog smisla da britanska vojska samo bombarduje Irak do granice sa Sirijom".

Prema njegovim riječima, Islamska država je proglasila kalifat koji se proteže van iračko-sirijske granice, ali se "njihov komandni centar, moć, logistika i ostala organizacija nalaze u Siriji".

Parlamentarni odbor za inostrane poslove prošle nedjelje se izjasnio protiv vazdušne vojne intervencije u Siriji uz ocjenu da London treba da uloži napore u diplomatsko rješavanje sirijske krize.

Velika Britanija trenutno učestvuje u međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja bombarduje položaje islamista u Iraku i Siriji.

Bonus video: