ŠEF PENTAGONA TVRDI

Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svjetski poredak

"Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera"
13 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.11.2015. 08:29h

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svjetskog poretka, podsjećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

On je dodao da usljed toga "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike", prenijela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre riječi ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbjednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

"Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera".

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti "iznenađujuća na način koji ne mogu ovdje da opišem".

Pored toga, "inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promijenjeno ponašanje Rusije", kaže Karter.

"Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbijedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posljedice po Rusiju", dodao je on.

Na Reganovom Forumu nacionalne bezbjednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbjednosti.

Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD "duboko zabrinute" da bi situacija u Južnom kineskom moru, gdje Kina na koralnim grebenima gradi vještačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

"SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva u Južnom kineskom moru", rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog "perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procjena ili sukoba među državama koje ističu zahtjeve".