SAD pozdravile sastanak lidera Kine i Tajvana

Predsjednici Kine i Tajvana saglasili su se da njihov današnji sastanak, prvi susret lidera od kada se Tajvan izdvojio od Kine 1949. godine, predstavlja znak nove stabilnosti u odnosima
0 komentar(a)
Si Ðinping, Ma Jing-jeo, Foto: Reuters
Si Ðinping, Ma Jing-jeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2015. 21:30h

SAD su večeras pozdravile istorijski sastanak predsjednika Kine i Tajvana Sija Ðinpinga i Maa Jing-jeoa pozivajući obje strane da dalje rade na smirivanju tenzija i promovisanju stabilnosti u regionu.

"SAD pozdravljaju sastanak dvojice lidera i poboljšanje odnosa Kine i Tajvana", izjavio je portparol Stejt departmenra Džon Kirbi i dodao da je u interesu svih mir i staiblnost u regionu zbog čega se pozivaju obje strane na "promovisanju stabilnosti zasnovanoj na međusobnom poštovanju".

Predsjednici Kine i Tajvana saglasili su se da njihov današnji sastanak, prvi susret lidera od kada se Tajvan izdvojio od Kine 1949. godine, predstavlja znak nove stabilnosti u odnosima.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka, Ma je izjavio da je s kineskim predsjednikom razgovarao o želji tajvanskog naroda za većim učešćem u globalnom društvu, posebno u nevladinim organizacijama.

Zbog pritisaka iz Pekinga, Tajvanu je onemougćeno da bude članica UN i drugih značajnijih međunarodnih organizacija.

Si je rekao, prema Maovim riječima, da će Kina "adekvatno postupati" u vezi s aktivnostima Tajvana ka većoj participaciji od slučaja do slučaja.

Današnji sastanak je, ipak, imao više simboličan značaj. Nije potpisan nijedan sporazum, niti je bilo zajedničkih saopštenja.

Bonus video: