Izvori AFP: Podaci sa "crne kutije" ukazuju na napad

Po Mukadamovim riječima do nesreće je došlo 23 minuta poslije poletanja aviona, kada je još uvijek bio uključen automatski pilot, a ostaci letjelice su razbacani na širokom području prečnika 13 km
1 komentar(a)
crna kutija, Foto: Shutterstock
crna kutija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2015. 18:25h

Izvori bliski istrazi saopštili su Agenciji Frans pres da podaci sa "crnih kutija" srušenog ruskog aviona "Erbas A321" na Sinaju, "favorizuju teoriju o bombi koja je oborila avion".

I informacije o letu i snimci komunikacije ukazuju da je sve teklo po planu do 24. minuta poslije poletanja.

Sagovornik francuske agencije navodi da su "crne kutije" iznenada prestale da funkcionišu, što ukazuje na "vrlo oštru eksplozivnu dekompresiju", naveo je taj izvor, čime se podržava verzija o eksplozivnoj napravi u avionu.

I drugi izvor tvrdi da je pad aviona bio iznenandan i veoma brz.

"Sve je bilo normalno tokom leta, apsolutno normalno, a onda odjednom nije bilo ničega", navodi taj sagovornik.

Ranije je TV kanal "Frans 2" prenio da su istražitelji koji se bave analizom "crnih kutija" saopštili da je na snimku registrovana eksplozija, koja nije povezana sa defektom motora.

"Zapis na "crnim kutijama" aviona omogućava da se čuje zvuk ekplozije koja se desila tokom leta", naveli su izvori.

Ruski avion "Erbas A321" kompanije "Kogalimavia" 31. oktobra leteći ka Sankt-Peterburgu iz Šarm el-Šeika srušio se na poluostrvu Sinaj, kada je poginulo svih 217 putnika i sedam članova posade.

Kairo i Moskva su odmah odbacili tvrdnje džihadista "Islamske države" (IS) da su oborili avion, ali je pojava informacija o napadu podstakla vlade pojedinih zemalja da izdaju upozorenje da se ne putuje u Šarm el-Šeik.

IS je navela da je avion oborila u znak odmazde za ruske vazdušne napade u Siriji, ali do sada nije pružila nikakve detalje.

Ukoliko IS stoji iza napada, to bi bilo prvi put da su pogodili putnički avion, navodi agencija.

Buka na snimku iz kokpita ruskog aviona

Na snimku iz kokpita ruskog aviona u posljednjoj sekundi se čuje neka buka, saopštio je danas Ajman al-Mukadam, šef istražnog komiteta koji se bavi tom nesrećom.

"Biće obavljena spektralna analiza u specijalizovanim laboratorijama kako bi bila utvrđena priroda te buke", ističe Mukadam, dodajući da stručnjaci još uvijek prikupljaju informacije i da je još rano za donošenje bilo kakvih zaključaka, prenosi Rojters.

On je naglasio kako istražitelji razmatraju sve moguće scenarije ovog udesa.

Po Mukadamovim riječima do nesreće je došlo 23 minuta poslije poletanja aviona, kada je još uvijek bio uključen automatski pilot, a ostaci letjelice su razbacani na širokom području prečnika 13 km.

Bonus video: