Američki zvaničnici: Bomba uzrok pada ruskog aviona iznad Sinaja

Američki i evropski zvaničnici upozorili su, međutim, da konačni forenzički dokaz da se avion srušio zbog bombe još nedostaje, kao i da još nije isključena mogućnost da je do pada došlo zbog mehaničkog kvara
0 komentar(a)
Kijev ruski avion, Foto: Reuters
Kijev ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2015. 18:15h

Američki zvaničnici saopštili su danas da presretnuta obavještajna prepiska podržava teoriju da je bomba oborila avion iznad poluostrava Sinaj u Egiptu prošle nedjelje.

Američki i evropski zvaničnici upozorili su, međutim, da konačni forenzički dokaz da se avion srušio zbog bombe još nedostaje, kao i da još nije isključena mogućnost da je do pada došlo zbog mehaničkog kvara.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Rojters da postoje kontradiktorni obavještajni podaci o tome gdje je mogla da bude skrivena bomba u avionu.

Djelovi aviona na ispitivanju u Moskvi u potrazi za tragovima eksploziva

Djelovi olupine ruskog aviona koji je pao u Egiptu donijeti su u Moskvu gdje će ruski stručnjaci ispitati da li sadrže ostatke eksploziva.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov rekao je da su stručnjaci uvjereni da će naći tragove eksploziva ako je avion kompanije Metrodžet pao na Sinajskom poluostrvu zbog eksplozije bombe, prenijele su ruske novinske agencije.

Avion Erbas A321 ruske kompanije Metrodžet sa 224 putnika i članova posade srušio se 31. oktobra na putu od egipatskog ljetovališta Šarm el Šeik do Sankt Peterburga 23 minuta nakon polijetanja. Niko nije preživio.

Američki i britanski zvaničnici su rekli da strahuju da je bomba eksplodirala tokom leta, dok su ruski zvaničnici rekli da će ispitati sve moguće uzroke pada aviona.

Bonus video: