Novi dokazi: ID najvjerovatnije podmetnula bombu u ruski putnički avion

Velika Britanija je saopštila da je moguće da je neka eksplozivna naprava uzrok rušenja aviona, ali nije pomenula ko bi mogao da bude za to odgovoran
25 komentar(a)
Ruski avion, Egipat, Foto: Reuters
Ruski avion, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2015. 13:50h

Dokazi sada ukazuju na to da je bomba koju su podmetnuli pripadnici Islamske države najvjerovatniji uzrok nesreće ruskog aviona iznad Sinaja u Egiptu, saopštili su izvori američkih i evropskih službi bezbjednosti.

Avion ruske aviokompanije "Kogalimavija", na letu od Šarm el-Šeika do Sankt Peterburga, srušio se u subotu, 31. oktobra, 23 minuta nakon polijetanja, oko 100 kilometara od Ariša u Sjevernom Sinaju.

Zvaničnici naglašavaju da nijesu došli do konačnih zaključaka o nesreći ruskog aviona u kojoj je poginulo svih 224 putnika i članova posade, prenio je Rojters.

Egipatski ogranak Islamske države, koja kontroliše djelove Iraka i Sirije i borbi se protiv egipatske vojske na Sinaju, odbacila je u novoj audio poruci svaku sumnju da je odgovorna za rušenje ruskog putničkog aviona.

Džihadisti su najavili da će saopštiti svijetu kako su oborili avion kad procijene da je za to došlo vrijeme.

Velika Britanija je saopštila da je moguće da je neka eksplozivna naprava uzrok rušenja aviona, ali nije pomenula ko bi mogao da bude za to odgovoran.

"Zaključili smo da postoji značajna mogućnost da se avion srušio zbog neke eksplozivne naprave", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond poslije sastanka vladinog komiteta za krizne situacije, kojim je predsjedavao premijer Dejvid Kameron.

Kameron je danas izjavio da je "više vjerovatno, nego ne" da je pad ruskog putničkog aviona u Egiptu izazvan bombom.

"Britanski zvaničnici još nijesu sigurni da je avion raznijet bombom, ali za to postoji "velika mogućnost", rekao je Kameron ispred svoje rezidencije u Dauning stritu 10, prenio je AP.

Kameron je saopštio da će kasnije u toku dana pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina sa kojim će razgovarati o padu aviona.

Velika Britanija je u srijedu prizemljila sve letove od i do Sinajskog poluostrva, što je uticalo na hiljade britanskih turista.

Britanski premijer je kazao da "u svakom smislu saosjeća" sa Egipćanima, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na turizam, ali je morao da "bezbjednost britanskih građana stavi na prvo mjesto".

Portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abuzeid izjavio je da je odluka Britanije da suspenduje letove do Šarm el-Šeika donijeta jednostrano bez konsultovanja Kaira.

U saopštenju, Abuzeid navodi da su Egipat i Britanija imali razgovore na najvišem nivou prije donošenja ove odluke.

Egipat je reagovao pozitivno na zabrinutost Britanaca i pojačao mjere bezbjednosti na aerodromu, naveo je Abuzeid, dodajući da to ne znači da egipatske vlasti smatraju da je loša bezbjednost uzrok pada aviona.

Egipat, blizak saveznik SAD, iznio je sličnu teoriju.

"Vjeruje se da je u pitanju bila eksplozija, ali zasad nije poznato koje vrste. U toku je ispitivanje uzoraka pijeska uzetog sa mjesta nesreće da bi se utvrdilo da li je to bila bomba", rekao je neimenovani egipatski izvor, blizak timu koji ispituje sadržaj crne kutije.

Medvedev: Rano je za zaključke

Ruski premijer Dmitri Medvedev izjavio je na sastanku vlade da je još rano da se izvlače bilo kakvi zaključci o uzroku pada ruskog aviona u Egiptu.

On je, međutim, naredio sprovođenje dodatnih mjera bezbjednosti, prenio je Rojters.

"Kremlj vjeruje da iznošenje različitih teorija o uzroku pada aviona predstavlja iznošenje spekulacija i da jedino zvanična istraga može da utvrdi šta se dogodilo", izjavio je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izjava Peskova uslijedila je kao reakcija na izjavu britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda da postoji velika mogućnost da grupa povezana sa ekstremističkom Islamskom državom (ID) stoji iza bombaškog napada na avion ruskog avioprevoznika "Kogalimavija".

Na pitanje da li misli da iza tragedije stoje ektremisti ID, britanski šef diplomatije Filip Hamond je rekao da je ID Sinaj preuzeo odgovornost za obaranje ruskog aviona.

"Razmotrili smo kompletnu situaciju, uključujući tu tvrdnju, ali naravno i druge informacije i zaključili da postoji značajna mogućnost (da je tako)", rekao je Hamond televiziji Skaj ranije danas.

Bonus video: