Kroz Hrvatsku prošlo 318.000 izbjeglica

Po izbjeglice u Šid dolazi hrvatski voz koji ih vozi do zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu, gdje se poslije registracije i pružanja prve pomoći, prevoze prema Sloveniji iz koje odlaze dalje u zemlje zapadne Evrope
0 komentar(a)
Hrvatska, izbjeglice, Botovo, Foto: Reuters
Hrvatska, izbjeglice, Botovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2015. 09:01h

U Hrvatsku je tokom utorka iz Srbije ušlo više od 5.500 izbjeglica i migranata s Bliskog istoka, a broj izbjeglica koje su prošle kroz tu zemlju od sredine septembra premašio je 318.000, posljednji su podaci hrvatskog ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na snazi je novi režim prebacivanja izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku.

Po izbjeglice u Šid dolazi hrvatski voz koji ih vozi do zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu, gdje se poslije registracije i pružanja prve pomoći, prevoze prema Sloveniji iz koje odlaze dalje u zemlje zapadne Evrope.

U zimski centar u Slavonskom Brodu juče su stigle prve izbjeglice direktno iz Šida, a počelo je postupno zatvaranje privremenog centra u Opatovcu, u koji su posljednjih mjesec dana izbjeglice dolazile po ulasku u Hrvatsku preko područja Bapske.

Očekuje se da će kroz zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu prolaziti oko 6.000 ljudi dnevno.

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je mogućnost podizanja ograde na granici sa Hrvatskom ukoliko Njemačka i Austrija pooštre ulazak izbjeglica i migranata.

Pozivajući se na slovenačku štampu, agencija Hina prenosi da je Slovenija već naručila žičanu ogradu radi eventualne zaštite svoje južne granice s Hrvatskom ako bi na njoj ponovo došlo do nekontrolisanog ulaska izbjeglica, što trenutno nije slučaj.

Bonus video: