Slovenija ne isključuje postavljanje prepreka na granici

Cerar je naveo da je istina da je bilo nekih lošijih primera, ali da se radilo o izolovanim pojavama i da kao slovenački premijer ne može pristati na to da se oni generaliziraju
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2015. 07:40h

Slovenački premijer Miro Cerar odbacio je kritike da je njegova vlada pokazala nemar i neorganizovanost u migrantskoj krizi i dodao da ne isključuje podizanje prepreka na granici sa Hrvatskom ukoliko bi Njemačka zatvorila granice za migrante.

Cerar je juče istakao da bi, ako bi se dogodilo da Austrija i Njemačka svoje granice za migrante zatvore ili ograniče broj koji će primiti, iste mjere, ne isključujući ni postavljanje "tehničkih prepreka" na granici s Hrvatskom, prihvatila i njegova vlada.

"Napor koji Slovenija ulaže u pomoć migrantima vrijedan je poštovanja, dajemo dobar primjer zaštite evropskih vrijednosti, ljudskih prava, solidarnosti i ljudskog dostojanstva", kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Kako je prenijela Hina, on je naveo da je istina da je bilo nekih lošijih primera, ali da se radilo o izolovanim pojavama i da kao slovenački premijer ne može pristati na to da se oni generaliziraju.

Cerar je rekao da, s obzirom na svoju veličinu, Slovenija migrantima pomaže više nego druge države, zbog čega je zahvalio policiji, vojsci, dobrovoljcima i svim ostalim službama koji brinu za migrantski talas.

Cerar je rekao i da je saradnja sa Hrvatskom u dogovaranju oko migrantskog priliva mnogo bolja nego ranije, ali da ima i prostora da se saradnja popravi.

Bonus video: